NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Da se narod opet raduje

Da li i odbojkaška selekcija Jugoslavije može da postane šampion sveta u Argentini?

      Olimpijski i evropski šampioni, najbolji jugoslovenski odbojkaši, s rutinskom smirenošću i velikom dozom samopouzdanja, otputovali su na šampionat sveta u Argentinu, koji počinje ovog vikenda. Svetski šampionat pada upravo u dane izbora za predsednika Srbije. Pouzdano se zna da odbojkaši i rukovodstvo ekipe nisu kovertirali glasove za jednog od predsedničkih kandidata! Malo u šali, više ozbiljno, na neformalnom ispraćaju, koji su upriličili konobari iz hotela "M" u Beogradu, čula su se i ovakva objašnjenja - da glasati neće, jer oni predstavljaju reprezentaciju Srbije i Crne Gore! Naravno - da u slučaju kapitalnog uspeha (svetska titula) očekuju veličanstven doček ispred Skupštine grada, ali bez uplitanja dnevne i druge politike...
      
       Gaja i naslednik
       Da li je nemarnost ili nečija zluradost učinila svoje, tek odbojkaška reprezentacija Jugoslavije, ovenčana brojnim medaljama poslednjih sedam godina (embargo za naše sportiste ukinut je 1995), stigli su u Argentinu bez dresova, čiji kvalitet i dizajn nisu odgovarali njihovom renomeu!? Očigledno da mnogi trofeji još nisu obezbedili valjan tretman odbojkaškoj selekciji Jugoslavije. "Ne želim da verujem, ali i ovde je neka politika umešala svoje šape", za NIN kaže Nikola Grbić, kapiten ekipe.
       Veselin Vuković, Crnogorac, i nenadani naslednik trofejnog selektora Zorana Gajića, za mnoge našao se u nebranom grožđu - kako uraditi posao koji je njegov prethodnik tako sjajno obavljao.
       "Ne mislim da je uloga selektora preterano teška obaveza. Ono što želim, jeste da nas posluži zdravlje i sreća koja je i te kako potrebna u svakom sportu, pogotovu u odsudnim mečevima. Sve ostalo je pitanje zanata kojim su naši igrači potpuno ovladali. Preostaje da, kao i u drugim našim uspešnim kolektivnim sportovima, na šampionatu uz trenutnu inspiraciju i individualne kvalitete, koji se ne mogu razviti ni na jednom treningu, naši odbojkaši ispričaju još jednu veliku sportsku priču", kaže Veselin Vuković.
       Zoran Gajić je napustio selektorsko mesto baš uoči šampionata sveta, a posle osvojene bronzane medalje u Svetskoj ligi. "Ljuti me što se mojom ostavkom manipuliše. Pre Svetske lige najavio sam da ne želim više da predvodim reprezentaciju. Ja nisam političar koji beskonačno želi vlast. Nisam je imao ni u reprezentaciji. Mi smo bili ozbiljan kolektiv. Jednostavno, došlo je do zasićenja, nakon sedam godina 'službe'. Nikakvih sukoba nije bilo, kako žele da prikažu u raznim novinama. Na pragu sam pedesete godine, napravio sam dobar novčani ugovor sa Turcima, imam dvoje dece, treba misliti na budućnost, zar to nije pošteno? Ko drugačije misli, njegova je stvar ili problem", za NIN objašnjava Zoran Gajić.
       Dalje, Zoran Gajić tvrdi da je Vuković zaista ozbiljan trener koji je ušao u sve pore odbojke, da je ranije predvodio naše selekcije, pa prema tome iskustvo mu ne manjka.
       Odbojkaška selekcija Jugoslavije je dvaput učestvovala na šampionatima sveta, 1980. i 1998, kada je osvajala srebrnu medalju. U odnosu na taj tim koji je bio vicešampion sveta, ostao je stožer ekipe - čak osam igrača, dok su se ostale selekcije znatno promenile od tada. Kada je odbojka u pitanju, ovo pravilo ne treba previše uzimati za ozbiljno. Ako se selekcija Italije, smenom generacije, nije mogla brzo da oporavi, zato su to učinili Rusi. To se pokazalo već u Svetskoj ligi gde su "lagano" osvojili prvo mesto.
       "U najboljim smo godinama. Naučili smo dobro da igramo. Fizički smo znatno bolje pripremljeni nego prošlog meseca u Svetskoj ligi. Motiv za dokazivanjem je uvek tu. Zlatne uspomene iz prethodne dve godine sa Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva ostaju, ali od njih se ne živi. Moramo dalje da potvrđujemo visok kvalitet", tvrdi uvek pouzdani Đula Mešter.
      
       Srž ekipe
       Selekcija Jugoslavije svoje prve dane boravka u Argentini provodi u Buenos Ajresu, potom se seli u živopisnu Mar del Platu gde će igrati prve mečeve u grupi sa Španijom, Kazahstanom i Japanom.
       "Moramo da se prilagodimo vremenskoj razlici, ali i Argentincima. Zašto njima? Zato što su ih naše kolege iz košarkaške selekcije pobedile u finalnom meču i osvojile svetsku titulu. Apsolutno razumem njihov 'gnev', mislim na navijače, oni će listom biti protiv nas. Ali, mi smo navikli na razne tretmane širom sveta, tako da nam to neće smetati", ističe Vladimir Grbić.
       Uz sva dužna poštovanja inima odbojkaška selekcija Jugoslavije je najkonvertibilnija "roba" sa ovih prostora. U sportskom smislu jedino im nedostaje ta zlatna medalja sa svetskog šampionata. Tiho i nenametljivo otputovali su u daleku Argentinu: "Ako se ičega bojim, a ne bojim se ničega, jesu pehovi. Na primer, kada smo u Svetskoj ligi gubili od Italije i Brazila posle pet odigranih setova. Bilo je to posebno iskustvo, ali koje se više neće ponoviti u ovakvom negativnom smislu", kaže Vladimir Grbić.
       Koliko jugoslovenska selekcija zaista može postići na ovom šampionatu? Naviknuti da naš kolektivni sport samo pobeđuje, anketirani narod kaže: sigurno ćemo biti prvaci sveta. Ono što niko i retko spominje, jeste - koliko smo uložili u sport, naravno para...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu