NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vađenje iz bule zalaganjem kuće!

("Ciklotron", NIN br. 2693)

      Marta 1993. Vukajlović, Terzić i ja nismo "objavili negativnu recenziju za Teslu" nego smo naučnoj javnosti, vladama i akademicima prezentirali komentar projekta "Izgradnja akceleratorske instalacije 'Tesla' (AIT)" od 1992. godine. Bio je to jedan od projekata kojima je od 1980. finansirana izgradnja akceleratorske instalacije u Vinči (AIV). Projektom je predviđen završetak do 1995. godine i traženo 5,5 miliona dolara.
       Nismo tvrdili "da sve što je predstavljeno kao dobitak, predstavlja samo laž i prevaru". Takav rečnik nije primeren nauci. Jesmo osporili tvrdnje o tome da će preduzeća dobiti pare s projekta, ovladati modernim tehnologijama i izaći na svetsko tržište i da će domaća nauka uhvatiti korak sa svetom.
       Nismo tvrdili da "potencijalno oživljavanje izgradnje AIT ne bi imalo smisla jer je odavno zastarela i prevaziđena". To je nevažno, jer se preskupe mašine grade zbog posla koji njima treba da bude obavljen. Jesmo napisali da se ne radi o naučnom projektu nego o "izgradnji jedne dobro poznate i tokom prethodnih 40 godina mnogo puta ponovljene instalacije". Jesmo tvrdili "da postoje mnogo propulzivnije naučne oblasti, koje su za tehnološki razvoj Srbije potrebnije i neuporedivo isplativije", i predložili "sintezu i karakterizaciju novih materijala" koja je na svim svetskim rang-listama prvi prioritet.
       AIV/T se ne projektuje od 1989. nego od 1980. godine. Prva faza je završena 1984. godine objavljivanjem rada "Konceptualna i tehnička studija AIV" u Biltenu SANU iz 1985. godine. Potpisala su ga sedamnaestorica. Studija je primljena izvanredno: Stevan Koički je izabran među akademike SANU, što je očekivala još nekolicina, među njima i Branislava Perović, koja je pre AIT bila projektant i graditelj još četiri nenuklearna akceleratora. Radi se o majci Nebojše Neškovića.
       Nije tačno da je u izgradnju AIV/T "do sada uloženo 18 miliona dolara". Tu cifru navodi Nešković, ali kao iznos utrošen nakon što je on postao rukovodilac (1991. godine). Procenili smo da je pre toga uloženo 15 miliona dolara.
       Nije tačno da "ovaj projekat ima mnogo kritičara". Tokom 20 godina kompletna zvanična naučna javnost je stajala iza svih projekata AIV/T, podupirući ih lansiranjem projekata pripreme za korišćenje snopa jona iz AIV/T u izgradnji. Poznata tema - priprema ražnja za zeca u gori! Istorija će biti ponovo pisana kad preletači zauzmu novu poziciju i zatru tragove.
       Srpska vlada nije sama kriva za najveću promašenu investiciju u nauku. Nisu bili stručni pa su slušali zvanično stručne, a to što su ovi bili nestručni, to je drugo pitanje! Među tim stručnim su bili: akademik Stevan Koički, Miroslav Kopečni (direktor Vinče od 1992. do 1999. godine), akademik Dušan Kanazir (predsednik UO Vinče i ministar za nauku), Dragan Popović (direktor IF), Nikola Mitrović (direktor Instituta za onkologiju i predsednik UO Vinče)...
       Kad je aprila 1998. "vlada narodnog jedinstva" Srbije na čelo UO Vinče dovela Nikolu Mitrovića, ne samo partijskog nego i porodičnog ktitora Neškovića, Vukajlović, Terzić i ja smo ekspresno izbačeni iz Instituta! Imali smo preko sto godina radnog staža u Vinči! Nijedna od strukovnih organizacija nije "mrdnula ni malim prstom" da nas zaštiti! Javili su se iz Crne Gore, Evrope, Kanade... "Naši" odavde su ćutali i krckali "promašenu investiciju". Sledili su "logiku ćara": ako mi ne uzmemo pare, uzeće drugi! Pre podne bitka za istinu - po podne bitka za ćar!
       Bez priznanja bolesti nema lečenja. I posle "revolucije" - isto! Mitrović je bio predsednik UO mesecima posle odlaska u zatvor. Nešković je do juna 2001. bio i zamenik direktora Vinče. Njegova naučna sekretarica je promovisana za sekretaricu Domazeta... Sve je opet pod kontrolom na putu u svetlu nuklearnu budućnost. Dole (nuklearni) reaktor, živeo (nuklearni) ciklotron!
      
       MOMČILO M. TOŠIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu