NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zamagljivanje istine

("Izlog sujeta i interesa", NIN br. 2699)

      U prošlom broju vašeg nedeljnika objavili ste tekst, uglavnom korektan. Međutim, izjava izvršnog direktora Udruženja koje je uzurpiralo organizaciju Međunarodnog sajma knjiga, gospodina Branislava Gojkovića, ne samo da je neistinita, već uvredljiva i klevetnička. Umesto da iznese razloge za previsoke cene zakupa koje će izdavači morati da plate čak 60 posto više od onih koje smo mi ponudili, on vređa. Njegova izjava: "To preduzeće je poslednjih 15 godina preprodavalo sajamski prostor i ostvarilo ekstraprofit. Od tog profita kupovali su sajamsku opremu! Ostvarivali su neverovatan prihod, ništa od toga nije vraćeno u kulturu, nego su kupovali kuće i stanove u inostranstvu", uvredila je zaposlene pa će oni zatražiti i zaštitu suda. Prosto rečeno, rečnik tog gospodina nema meru ali nas pomalo zabrinjava da tu klevetu, koja ponižava uzorne i poštene, NIN olako prenese.
       Gospodin Gojković svojim izjavama baca prašinu u oči da bi tako sakrio od javnosti koliko je prošle godine obećanog novca on i Udruženje na čijem je čelu, vraćeno kulturi. A što se tiče privilegija u bivšem režimu i koristi od njih, i tu bi gospodin Gojković mogao da bude samokritičniji jer, koliko se zna i vidi, njegovo privatno preduzeće dobilo je neke najatraktivnije i najkomercijalnije prostore u gradu baš u vreme vladavine tog režima. Nema nigde u svetu zgrade fakulteta u kojoj se prodaju lusteri, drži kafana i organizuju druge komercijalne aktivnosti toliko neophodne tom profilu obrazovanja, pa takvu komercijalnu eksploataciju prostora fakulteta možemo smatrati kao anticipaciju reforme Univerziteta.
       Ali da ne zamaramo više čitaoce, verujemo da oni vrlo dobro znaju ko je ko u ovom gradu i šta ko radi. Najutžnije od svega je to što će knjiga i izdavači debelo platiti učešće na sajmu, a zašto? E, to niko ne zna.
      
       MILKA ĐORĐEVIĆ,
       DARKO MILORADOVIĆ,
       MARINA RADOJIČIĆ,
       GORDANA PAUNOVIĆ,
       Zaposleni u Udruženju izdavača knjižara Jugoslavije


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu