NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lenon u Novom Sadu

Zašto su se Novosađani borili protiv Lenonove ulice "Prosvetinom" enciklopedijom

      Iako je Novi Sad 8. decembra prošle godine dobio Ulicu Džona Lenona, neupućeni posetilac-hodočasnik teško će je pronaći pošto table sa takvim imenom nema; sve postavljene poskidali su vojni penzioneri, stanovnici nekadašnje Ulice Blagoja Parovića, gnevni zbog novog vremena u kome je španskog borca zamenio čupavi roker. Ne smeta ova promena, ipak, baš svima, o čemu svedoči i grafit "John Lennon Street", a o tome kako je i zašto baš Novi Sad jednu svoju ulicu nazvao imenom pokojnog člana liverpulskih "buba", za NIN govori dugogodišnji muzički urednik u Radiju Novi Sad Bogica Mijatović:
       - Nije slučajno što je Novi Sad prvi grad, na Balkanu sigurno, a možda i u kontinentalnoj Evropi, koji je dobio ovakvu jednu ulicu. Još tokom pedesetih godina ovde se slušao "jeretični" džez, uticaj Zapada bio je jači nego u nekim drugim delovima zemlje, a kada su stigle šezdesete, pa, reakcija na pojavu "Bitlsa" bila je neverovatna. Momentalno, čim je na Radiju Novi Sad pušten njihov prvi singl "Love me do", osetili smo tu energiju, a za njom je stigao i taj imidž, frizure... Profesori su nas izbacivali sa časa zbog toga, terali nas da se ošišamo, ali ono što je važnije, niko nam nije zabranjivao da slušamo tu muziku, i ona nas je na kraju u određenom smislu i oblikovala kao ličnosti.
      
       Od pojave Bitlsa prošlo je, evo, 40 godina, Ulica Blagoja Parovića promenila je ime tek krajem prošle...
       - Sama ideja postoji zapravo već četiri-pet godina, a potekla je od Vladimira Vrgovića, predsednika gradske Komisije za imenovanje ulica. Njegova inicijativa usvojena je, ipak, tek prošlog maja, a odlučeno je da zvanična promena imena i proslava tim povodom - na koju smo hteli da dovedemo i Joko Ono i Džonovog sina Džulijena Lenona, ali nismo u tome uspeli - bude održana 8. decembra, na dan njegovog ubistva.
      
       Otvaranje nije proteklo baš glatko?
       - Da, nezgodna okolnost bilo je to što u tim zgradama žive vojni penzioneri. Mnogi su izašli iz zgrada, jedan sa ašovom, drugi sa "Prosvetinom" enciklopedijom da mi pokaže ko je bio Blagoje Parović. Kasnije su, kao što može da se vidi, skinuli table sa nazivom ulice, jedan čovek je tada pao sa merdevina, izlomio se. Nije mi jasan taj gnev, niko se nije bunio kada su ulice maršala Tita ili Moše Pijade menjale ime. U krajnjoj liniji, ne znam ni zašto bi ljudima smetala ulica Džona Lenona a ne, recimo, Molijerova.
      
       Zašto je izabran baš Džon Lenon?
       - Nažalost, zato što je mrtav, mislim da postoji neki propis koji zabranjuje da se ulice nazovu po živim ljudima. A, zašto baš Lenon, a ne neko drugi od ikona rokenrola, možda je to zbog ciljeva za koje se zalagao, za prava malog čoveka, protiv establišmenta. Nije slučajno on imao podebeo dosije u FBI-u. Ipak, nadam se da neće samo Džon Lenon imati ulicu kod nas, jednog dana bi, recimo, i Elvis mogao da je dobije.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu