NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Za pola kile mesinga

Dodela priznanja “Najvoljenija žena XXI veka” slika je lažnog sjaja i poremećenog sistema vrednosti u kome su sponzori mera za sve

      Ko danas može da vas proglasi “ženom XXI veka” namenjenog, ipak, vašim ćerkama i unukama? Na osnovu kojih e-mail kriterijuma, uličnih i OUR anketa sme da vas pozove, na primer, Slađana Petrović da vam uruči plaketu i ponudi da izaberete koliko priznanja hoćete? Kupićete nagradu ili je uzeti za džabe u inat pobornicima (ne)postojećih vrednosti? Ko je to, na kraju, dozvolio da se imenom pokojne Desanke Maksimović očuva “važnost” celog događaja? Zna se samo ime Milomira Jakovljevića, vlasnika Agencije za programe kulturnih aktivnosti “Airli nivo” (airli je turska reč, dobar, čestit, vredan), organizatora priredbe “Najvoljenija žena XXI veka” održane u beogradskom “Interkontinentalu”, 7. oktobra.
       Za stolovima su sedeli službenici STR-ova, pekari, frizeri. Jedna je frizerka bila očajna zato što se nije pojavila Olivera Marković kojoj je trebalo da uruči nagradu, da se slika sa njom, šta li, to je valjda veoma važno za biznis. Glumica se izvinila organizatoru što nije mogla da dođe i primi nagradu.
       Neka devojka koju su zvali Ruža ništa nije umela da pročita kako treba. Bile su tu i Dragana del Monako, Duška Dragićević, Olja Ivanjicki, Vesna Mićić, Anđelija Arbutina, Isidora Bjelica... Ćutke su primale nagradu. Mirjana Bobić-Mojsilović nešto je rekla. Radmila Hrustanović je poslala telegram zahvalnosti u kojem čestita svim nagrađenim ženama i izvinjava se što nije mogla da dođe i primi nagradu. I Merima Njegomir se izvinila.
       Služili su seckano na tanjirima, kuvanu svinjetinu, a ni flaša vina nije bila na stolu. Kelneri sluđeni. Nagrada liči na “deo štipaljke ili tako nešto”, utisci su jedne od dobitnica nagrade “Najvoljenija žena XXI veka”.
       Nagradu su odbile da prime Vesna Radusinović, Biljana Vilimon, Verica Rakočević, princeza Jelisaveta, Lin Montgomeri, Jadranka Jovanović, Madlena Janković Cepter, Mira Adanja-Polak, Milanka Karić...
      
       Sporni stolovi
       “Biljana Vilimon je tražila sto za deset ljudi, a Vesna Radusinović za 15. Rekla sam im da mogu da snosim troškove za njih ali ne i za njihove prijatelje. Biljani Vilimon sam predložila da pronađe sponzora”, kaže za NIN Slađana Petrović, organizator i autor ove nagrade, koja je deset godina radila u “Melos estradi” organizujući “čuveni” Oskar popularnosti. Ona je “Jefimiju”, “Profil”, “Damu” i BK TV, kako kaže, stavila na spisak sponzora pošto je razgovarala sa Milomirom Marićem, Biljanom Vilimon i Vesnom Radusinović, a to je bilo još letos. Onda Slađana Petrović govori plačnim glasom: “Međutim, tražile su od mene da neke žene izbacim sa liste ili one neće učestvovati. Moja je ideja bila da u svakoj kategoriji bude po pet dobitnica, a one su želele da svaka u svojoj budu prva i jedina. Onda su stopirale i Vericu Rakočević, Vesnu Jugović... Mira Adanja-Polak mi je rekla da će doći samo ukoliko
       potpišem ugovor sa bar nekom medijskom kućom, i upozorila me je da bez ugovora nemam garanciju da će neko od njih stati iza nagrade. Milomir Marić mi je četiri puta zakazivao sastanak i govorio da on nije od onih koji ne drže reč, zato sam na listu sponzora stavila BK. Tražila sam mu ugovor ali mi ga nikad nije dao. Otkazali su mi nekoliko dana pred svečanost.”
       E onda je Slađana Petrović za “Nacional” navodno rekla da je BK TV odbila da sponzoriše priredbu zato što Milanka Karić nije dobila nagradu kao ni njene prijateljice (sreda, 9. oktobar). Pa se Uređivački kolegijum BK TV izvinio organizatoru i nagrađenima “zbog propusta nadležnog urednika” koji je “samoinicijativno odložio obaveze” BK TV (petak, 11. oktobar). U međuvremenu je Slađana Petrović za NIN objasnila da ona uopšte nije ni spominjala Milanku Karić, da je to novinarka “Nacionala” pogrešno prenela, da cela priča nema veze sa Karićima već sa Milomirom Marićem i Vesnom Radusinović.
       A o vlasniku “Airli nivoa” Milomiru Jakovljeviću saznali smo tek toliko da “nije tip čoveka koji voli da se medijski eksponira”, tako da ćemo teško dobiti izjavu od njega, kaže Petrovićeva.
       Milomir Marić je za NIN rekao da je gospođu Petrović video jednom u životu, da je tražio da se prvo upozna sa idejom pa da tek onda razgovaraju o sponzorstvu: “Kada sam shvatio da ta gospođa ne zna da je Desanka Maksimović, koju je uvrstila među najvoljenije pesnikinje XXI veka, umrla u prošlom veku, odlučio sam da ne učestvujem u tome”. Šta znači izvinjenje BK TV? Marić kaže: “Ne znam ko je pisao izvinjenje. Moraćete njega da pitate.”
      
       Neke su morale da plate...
       Ime Verice Rakočević, modne kreatorke, pomenuto je prilikom dodele nagrade za “najvoljeniju kreatorku” zajedno sa Jolandom Petković, Mirjanom Marić i Draganom Ognjenović. U toj konkurenciji pobedila je Žana Pantović, suvlasnica kraljevačke “Elipse”, za koju, kako prenose tabloidi, niko nije čuo.
       “Žao mi je”, kaže gospođa Rakočević, “što su neke žene koje zaista nešto znače u ovoj zemlji, svojim prisustvom dale i najmanji legitimitet tom događaju. Organizator svečanosti Slađana Petrović tražila je od mene 500 evra za deset mojih prijatelja koji bi sedeli za mojim stolom.”
       Biljana Vilimon na svečanosti nije bila ni na spisku kandidatkinja - sama je zahtevala da bude izbrisana. Ona ima povelju da je “najvoljenija slikarka XXI veka” koju je dobila od gospođe Petrović: “Bilo mi je čudno to što mi je Slađana ponudila da biram u kojim kategorijama sve želim da učestvujem, kao TV autor, novinar i slikar. Rekla sam da jedino mogu da se pojavim u kategoriji slikarstva i da je neprimereno da časopis koji uređujem, bude medijski sponzor nagrade koju dobijam. Ona je smatrala da to nema nikakve veze. Ja sam zahtevala da me povuče sa spiska, kao kandidata, ona je to učinila, ali je ‘Jefimiju’ stavila na spisak sponzora. I to bez ugovora. Što se rezervacije mesta tiče, mi smo želele da sedimo zajedno za istim stolom, a ona je bila ta koja je insistirala da svaka od nas ima pet ili deset svojih gostiju čiji ćemo mčni platiti mi ili naši sponzori.”
       Vesna Radusinović je, iako ima tri povelje koje je unapred dobila od “Airli nivoa”, na svečanosti spomenuta samo kao jedna od kandidatkinja: “Kad vas u ovoj zemlji pozovu i kažu vam da ste dobili neku nagradu, odmah pomislite da nešto nije u redu. Moj šok bio je još veći, jer sam dobila tri nagrade (za najvoljenijeg biznismena, novinarku, književnicu). Zaista sam rekla Slađani, videvši spisak dobitnica, da su među njima i one sa kojima ne bih ni ulicu prešla, i da je najbolje da ih ona sve isproglašava bez mene. Kao medijske sponzore najavila je ‘Jefimiju’, ‘Profil’, ‘Damu’, i BK Televiziju, a nije imala nijedan potpisan ugovor ni sa jednom od ove četiri kuće. Ona nije direktno od mene tražila novac, tražila je kontakte sa mojim oglašivačima i prijateljima koji bi novčano mogli da joj pomognu prilikom tog njenog glamuroznog spektakla. Kod nekih je čak i odlazila, po mojoj navodnoj preporuci. To mi je bilo sasvim dovoljno da dignem ruke od svega.”
      
       ... a neke nisu platile
       Isidora Bjelica i Mirjana Bobić-Mojsilović otišle su u “Interkontinental” da budu “najvoljenije”. Obe sa ćerkama.
       “Dobra je ideja u ovoj nagradi što je glasala publika. Do sada smo imali puno manipulacija oko nagrada, na kraju krajeva tu je vaša, NIN-ova nagrada kao jedna od najrespektabilnijih i najboljih, a potpuno je degradirana jer ste imali u žiriju ljude koji ni gimnaziju nisu završili”, kaže Isidora Bjelica, najvoljenija književnica, za NIN. “Meni niko ništa nije tražio, niti me je uslovljavao kada je reč o toj ‘Najvoljenijoj’. Niti bih, bože sačuvaj plaćala! Nisam sišla s uma! Rekli su mi da moji izdavači mogu da se reklamiraju ako hoće, ja sam to odbila i nije bilo nikakvog daljeg pritiska. Često su me zvali da me uvrste u razne antologije ako platim, i uvek sam odbijala. O nagradama ovog tipa, izborima za mis i ‘naj’ ne mislim ništa dobro, ali mislim bolje nego o većini respektabilnih književnih i filmskih nagrada. Neverovatno je i strašno šta se sve u ovoj državi smatra ozbiljnim i važnim.”
       “Najvoljenija novinarka za XXI vek” Mirjana Bobić-Mojsilović ne vidi razliku “između Oskara popularnosti, izbora za mis, književnih nagrada kao što su Zlatni bestseler ili NIN-ova nagrada, nagrade za najvoljeniju ženu ili najsportistu godine, ili Nagrade Karić fondacije”. Sve je mala seoska priredba, kaže, da li za nešto para ili za pola kile mesinga: “Bilo mi je paradoksalno da dobijam nagradu za novinarstvo kojim se ne bavim poslednje tri godine, a nagrada je za XXI vek. Dok sam radila kao novinar, nisam dobila ni čokoladnu bananicu, pa sam sada otišla da vidim ko mi to daje nagradu prvi put u životu. Sve nagrade su kod nas štela, muljačina... Pravi ljudi ne dobijaju nagrade kad im je vreme. Mogli su da me nagrade i za najlepše šuškanje i opet bih otišla da primim nagradu.”
       Eto, to je naša najvoljenija Srbija na početku XXI veka.
      
       ZORA LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu