NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U zamku i na socijali

Iz otvorenog intervjua sa Goricom Mojović

      U okviru istraživačkog projekta o kulturnoj politici Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizovao je protekle nedelje otvoreni intervju sa Goricom Mojović, članom Izvršnog odbora Skupštine Beograda zadužene za kulturu. Pitanja su se odnosila na ključne probleme tranzicije u kulturi, ciljeve i zadatke kulturne politike, izvore finansiranja i nova zakonska rešenja u ovoj oblasti. Evo nekih njenih odgovora:
       - Kad smo pre dve godine u Sekretarijatu za kulturu počeli da radimo, nismo znali po kom se principu nešto finansira, po kom osnovu neko dobije pare, a neko ne. To je bilo šarenilo u načinu po kome su se finansirali programi i mi smo nastojali, a nadam se i uspeli, da uspostavimo u svemu tome neka pravila. Ponudili smo jasne planove i programe sa preciznom finansijskom konstrukcijom i danas se iz gradskog budžeta za kulturu izdvaja osam odsto, a nekada je bilo mnogo manje. Ako govorimo o učešću budžeta u finansiranju ustanova kulture, u većini slučajeva je on veći od učešća sopstvenih prihoda.
       - Jedan od problema sa kojim smo se takođe susretali, jeste to što nema većeg podsticaja iz institucija kulture, a nekog planiranja i razvoja kulture ne može biti bez interakcije između ustanova i organa uprave. Dešava se paradoksalna situacija: recimo, Sekretarijat za kulturu mnogo više se bavi pojedinim institucijama nego njihovi direktori i poslovodstvo.
       - Ima još stvari koje su nedefi-
       nisane i jedna od bolnih tačaka jeste status slobodnih umetnika. Grad nema obavezu da uplaćuje doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, to je nasleđeno iz prošlih vremena, ipak doneta je odluka se ti doprinosi plaćaju onim umetnicima koji ispunjavaju četiri kriterijuma: da imaju status slobodnih umetnika (o čemu odlučuju udruženja, a ne Grad), da im je Beograd stalno mesto boravka, da nisu poreski obveznici i da su, što su sama udruženja tražila, potpisali izjavu da nemaju novca da sami plate doprinose. Te izjave da nemaju para potpisali su: Zorica Brunclik, njen muž Kemiš, Bajaga, Zdravko Čolić, Merima Njegomir, Šaban Šaulić... kad je reč o estradi. Na spisku udruženja filmskih umetnika nalazili su se ljudi za koje svi znamo da po petnaest godina nisu u zemlji, da neki od njih imaju zamkove i producentske kuće, a nalaze se među prvima za plaćanje doprinosa...
      
       O. N.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu