NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

(Ne)srećnibiciklisti

(“Bicikl ili automobil”, NIN br. 2703)

      Jako sam iziritiran reakcijom vašeg čitaoca Milorada Jevtića, a povodom reakcije g. Vuka Stambolovića u vezi s akcijom preuređivanja Ulice kralja Milana. Naime, prema mišljenju g. Jevtića, biciklističke staze su nepotrebne i bile bi promašena investicija, jer on “čak ni na ulicama Novog Beograda” ne primećuje bicikliste. A po čemu je to Novi Beograd pogodan za razvoj biciklizma? Ja živim na Novom Beogradu pa odgovorno tvrdim da nema uslova za bicikle. Osim ako gospodin Jevtić ne zamišlja srećne bicikliste koji gore-doliraju po trotoaru (na svakoj raskrsnici trebalo sići i popeti se na trotoar) ili bi možda biciklisti treba da dele kolovoz sa motornim vozilima - svi znamo da na ulici važi pravo jačeg pa su, prema tome, biciklisti bića šestog reda.
       Ako zaključujemo da na osnovu toga što nema biciklista spremnih na mazohizam ne treba da ima ni staza, ja bih na osnovu zapuštenog bazena sa peskom i nekoliko polomljenih ljuljaški gde nema dece, zaključio da je građenje novih parkova za decu čist luksuz - jer ne koriste ni stare. Drugim rečima, najpre obezbedite uslove za nešto pa onda ako to nije iskorišćeno, izvodite zaključak o promašenoj investiciji.
       O sadašnjim uslovima vožnje bicikla po centru da i ne pišem. Prva mogućnost je bitka sa kolima po kolovozu, a druga provlačenje između parkiranih automobila po trotoaru i to sve zajedno sa pešacima. Pogledajte primere naših vojvođanskih gradova (Novi Sad, Sombor) koji imaju odlične mreže biciklističkih staza i gde ima na hiljade ljudi kojima je bicikl prevozno sredstvo. Da li su svi oni siromašni da bi vozili kola?
       Osnovna ideja g. Vuka Stambolovića je da će u upotrebi biti ono što se forsira i za šta se stvaraju uslovi. Ako se nastavi sa pretvaranjem sveg raspoloživog prostora u parkinge, sa prokopavanjem podzemnih garaža, naravno da će automobila biti sve više i više.
       Rekonstrukcijom Ulice kralja Milana propuštena je jedna velika prilika da se konačno započne sa podsticajem bicikla u našem gradu što je meni jako žao, a najteže mi je kad se neko i pored teške situacije za bicikliste u našem gradu nađe pametan pa napiše da bi biciklističke staze bile bacanje para.
       U ime svih ozlojeđenih biciklista.
       Nenad Jovanović,
       Novi Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu