NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uvodnik

Šta se može naučiti od Francuza i Nemaca

      Da li se može nešto naučiti od Nemaca i Francuza kada je reč o pomirenju? Odgovor na ovo pitanje je jasan: može! Mada se istorija u najstrožem smislu nikada i nigde ne ponavlja, ona zna da bude učiteljica za sadašnjost i budućnost. Zaključci iz istorije, međutim, ne mogu se upotrebljavati pravolinijski, nego se lome kroz prizmu društvenih, političkih, kulturnih i ekonomskih okolnosti i uslova koji se neprestano menjaju.
       Takođe, ne postoje dva identična naroda. Svaka nacija ima svoje posebnosti, svoju genezu, svoju “ličnu biografiju”, svoje “porodične razdore” i svoje specifične sukobe sa bliskim susedima ili dalekim saveznicima svojih (bliskih) neprijatelja.
       Stoga, priča o nemačko-francuskom pomirenju je pre svega priča o posebnim odnosima dveju nacija koje su vekovima bile “krvni neprijatelji” da bi sredinom dvadesetog stoleća prvi put u istoriji zajedno i na pepelu Drugog svetskog rata postavili temelj za zgradu u kojoj sada živi velika porodica zapadnoevropskih nacija, a koja se i dalje izgrađuje.
       Francuska i Nemačka su od samog početka predstavljale jezgro procesa zapadnoevropske integracije, pa otud je poučno sagledati razne aspekte zbližavanja i otklanjanja prepreka kada se razmišlja i raspravlja o integraciji jugoistočne Evrope.
       Kako su Francuzi i Nemci uspeli da se pomire nakon vekovnog krvoprolića? Da li je bilo neophodno da jedna strana bude totalno poražena? Koliko je “realpolitike” potrebno da se ostvari pomirenje, a koliko dobre volje i pre svega vizija? Da li su oba naroda u suštini prihvatila prijateljstvo? Šta ih spaja, šta ih razdvaja? Koliko različitosti sme ili mora da bude u jednakosti ili jedinstvu? Kako se održava delikatan balans između antagonizma i simbioze?
       Posredni ili neposredni odgovori na ova i druga pitanja mogu se naći u ovom dodatku, koji NIN objavljuje povodom međunarodne konferencije Fondacije “Robert Šuman” iz Francuske i beogradske kancelarije nemačke Fondacije “Konrad Adenauer” o “nemačko-francuskom prijateljstvu kao modelu pomirenja za države Balkana”.
       Nužno, samo kratkim presekom veoma složenih nemačko-francuskih odnosa NIN želi da upozna svoje čitaoce sa problematikom i da im ponudi materijal za “razmišljanje idejama”.
      
       MIRA BEHAM


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu