NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Neiskorišćena šansa

"Izlazak Srba na izbore pokazao je da ni Štajner ni Čović nisu dobili prelaznu ocenu. Štajner nema razloga da bude srećan zbog ovih izbora i ne bih se začudio ako on počne da vuče još suludije poteze", kaže Milan Ivanović, predsednik SNV-a za severno Kosovo

      Iako je srpskim biračima u Kosovskoj Mitrovici naruku išlo čak i oktobarsko vreme, glasačke kutije na svih šest birališta u školi "Mihajlo Petrović Alas" nisu imale više od pet, šest listića u svojim mlečnobelim, plastičnim i crvenim voskom zapečaćenim trbusima.
       Niko od desetak mladića i devojaka, uglavnom studenata sa Filološkog i Pravnog fakulteta Univerziteta koji je iz Prištine preseljen u Kosovsku Mitrovicu, nije imao volje niti želje da za trenutak prekine ispijanje jutarnje kafe u "Crnoj dami" kako bismo porazgovarali o izborima.
       "Izvini, nikog od nas to ne zanima. Zar nije dovoljno što je danas kul, sunčan dan, što sedimo na kul mestu, slušamo kul muziku i pijuckamo dobar nes?", pita naglas Darko i uz osmeh dodaje: "Ali, o Goldijevom koncertu možemo da pričamo do prekosutra. To je baš kul, zar ne?"
      
       Spremni na sve
       Jedina osoba koja je u podne 26. oktobra bila pomalo usplahirena zbog izuzetno slabog odziva srpskih birača u Kosovskoj Mitrovici bio je Džonatan Brovning, iz odeljenja za demokratizaciju pri kancelariji OEBS-a u Leposaviću.
       "U severnom delu Mitrovice postoji 11 birališta. Na spiskovima se nalazi oko 4 000 potencijalnih glasača. Do sada je glasalo samo jedanaest ljudi. Ne jedanaest procenata, nego jedanaest osoba", objašnjava malo povišenim glasom Brovning i dodaje: "Zaista ne shvatam vas Srbe. Kako ne razumete da će za vas biti loše ako ne budete imali svoje ljude koji će vas predstavljati?"
       Za razliku od Brovninga, Ilija Mitrović, predsednik biračkog odbora i član koalicije Povratak, tvrdi da bi Srbi svakako izašli na lokalne izbore da je Štajner Kosovsku Mitrovicu podelio u dve opštine, odnosno na dve izborne jedinice.
       "Šiptari su bojkotovali deset godina naše izbore i sve su dobili, a mi sada radimo isto tako. Mi se ovde borimo za opstanak a ovaj izlapeli deda još veruje u Štajnerove šarene laže", kaže Mitrović i upire prstom u "sliku" jedinog sugrađanina koji se potpisao u birački spisak kako bi glasao.
       Sličnog mišljenja je i Ivan Jevđić, član biračkog odbora i aktivista nevladine organizacije "Milenijum".
       "Ove izbore Štajner je smislio da bi ujedinio Mitrovicu", kaže Jevđić uveren da posle ovih izbora Srbe iz Kosovske Mitrovice čekaju samo još crnji dani.
       "Mislim da će biti oštre borbe za Mitrovicu, gore nego onda u februaru 2000. kada su Šiptari u martu planirali da zauzmu naš deo grada." Član Demokratske stranke Srbije i jedan od članova biračkog odbora u Kosovskoj Mitrovici Dragana Vasić tvrdi kako niko od Srba u Mitrovici nije zbunjen, kao što se to čini Mihaelu Štajneru, šefu Unmika.
       "Spremni smo na sve, ali ipak ćemo čekati još šest meseci da Štajner sprovede decentralizaciju. Mislim da od toga nema ništa, ali da vidimo", priča Dragana Vasić ne obraćajući pažnju na OEBS-ovu nalepnicu koju je cepkanjem pretvorila u konfete.
      
       Štajnerov okrugli sto
       Mnogi iz Unmika i OEBS-a, kao Brovning i Ahmed Rašid, regionalni administrator Unmika, nadali su se da će se Srbi do kraja dana ipak "urazumiti" i iskoristiti svoju šansu bez obzira na to da li žive u sredinama gde oni, odnosno Albanci, čine većinu. Međutim, Srbi iz Kosovske Mitrovice učinili su upravo suprotno - iskoristili su svoje građansko pravo da ne iskoriste glasačko pravo. Prema konačnim podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je svega 1,2 odsto. Srbi nisu podlegli uticaju ogromnih Unmikovih panoa na kojima je prikazan prazan, okrugli sto iznad koga piše "Zauzmite svoje mesto za stolom!".
       "I ja treba da poverujem da je ovo okrugli sto kralja Artura, gde su svi časni vitezovi i gde su svi jednaki i pred Bogom i pred ljudima? Ko koga ovde zajebava", gubi strpljenje Saša Jakšić, pljuckajući kroz nekoliko preostalih zuba prema blindiranom vozilu UN dok se kamera ispod plastične kupole nečujno okreće ka razjarenom, penzionisanom profesoru istorije.
       Isti, suprotan, efekat izazvao je kod većine srpskih birača i poslednji, predizborni, nastup Mihaela Štajnera u Leposaviću kada je rekao da nema potrebe da sa predstavinicima vlasti iz Beograda i Srba sa Kosova prvog novembra u Gnjilanu razgovora o decentralizaciji ukoliko Srbi ne budu glasali u dovoljnom broju. Takođe, šef Unmika nije propustio da istom prilikom kaže kako između uspeha izbora i uspeha predstojeće konferencije za Kosovo (petog novembra) u Briselu postoji uzročno-posledična veza.
       "Izlazak Srba na izbore pokazao je da ni Štajner ni Čović nisu dobili prelaznu ocenu. Štajner nema razloga da bude srećan zbog ovih izbora i ne bih se začudio ako on počne da vuče još suludije poteze", kaže Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća za severno Kosovo, koji je dobio poverenja većine u Zvečanu gde je glasalo 44,51 odsto Srba.
       Srbi su osvojili lokalnu vlast u još tri opštine: Leposaviću i Zubinom Potoku gde je pobedila Demokratska stranka Srbije, odnosno u Štrpcu gde je pobedila Socijalistička partija Srbije. Da li je u Novom Brdu, gde većinu stanovnika takođe čine Srbi, pobedu odnela Demokratska partija Kosova (Hašim Tači) znaće se tek kada se prebroje i glasovi svih onih koji su to učinili preko Interneta, odnosno pošte.
       Uopšte uzev, lokalni izbori na Kosovu Srbima nisu toliko bitni jer oni već sada planiraju da za šest meseci održe svoje opštinske izbore (u sopstvenoj organizaciji), ukoliko se pregovori o decentralizaciji završe kao i plan za povratak raseljenih lica - neuspehom.
       "Sami ćemo se organizovati, ne trebaju nam ni ovi iz Beograda, jer da moramo sa njima da se dogovaramo, nikada ne bismo imali izbore. Izbori će biti naša inicijativa. Uostalom, već smo pokazali da možemo da se samoorganizujemo u odbrani", kaže Ivanović uveren da Štajner neće moći mnogo da učini kako bi sprečio te izbore.
       "Koliko znam, Štajner bi trebalo da bude smenjen za dva, najviše tri meseca, jer mu akcije padaju, zato ovih dana ne izlazi iz Kosovske Mitrovice", zaključuje Ivanović priznajući da nema "rezervnu" taktiku.
      
       LIDIJA KUJUNDžIĆ
      
      
SAO severno Kosovo

Donedavno najtraženiji begunac na Kosovu Milan Ivanović, predsednik SNV-a severnog Kosova, sedeo je mirno u kožnoj fotelji u upravi bolnice u Kosovskoj Mitrovici sve dok 26. oktobra oko pola četiri po podne nije zazvonio telefon.
       "Šta ima Čović sada da poziva Srbe na glasanje? Svi ti koji veštački drže koaliciju Povratak na vlasti, proći će gore nego Sloba", gotovo je viknuo u slušalicu Ivanović.
       Trenutak kasnije Ivanović je okrenuo mobilni telefon dr Nebojše Čovića u nadi da će dobiti nekakvo, razložno, objašnjenje. Tek što je izgovorio nekoliko reči, veza se prekinula. Međutim, Ivanović nije odustajao i okrenuo je još jedan broj. Preko spikerfona začuo se ljubazan ženski glas koji je objasnio da ne bi prekidao g. Čovića jer je trenutno na sastanku sa Vilijemom Montgomerijem, američkim ambasadorom u Beogradu.
       Nekoliko trenutaka Ivanović se savladavao. Dok su mu lice i vrhovi prstiju bledeli.
       "Eto, sada je valjda jasno zašto ovde niko ne veruje ovima iz Beograda", kaže Ivanović i dodaje: "Vidim ja da samo gubimo vreme i da je odavno trebalo da proglasimo SAO Kosovska Mitrovica."


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu