NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nije slučajno

("Šetnja kao (o)kultna radnja", NIN 2704)

      Od naočigled beznačajne stvari novinar napravi priču. A priča nije o terorizmu, oružju, inflaciji, ili knjigama... Njegova priča je sve to zajedno. I još više. Ona je šetnja.
       Međutim, različito se šeta. Malo je onih koji razumeju svoju šetnju. Još je manje onih koji shvataju tuđu. Šta je šetnja ako nije kretnja? I šta se kreće, duh ili telo?
       Heraklit bi rekao i jedno i drugo. Platon bi odabrao duhovnu šetnju za najbolju. Aristotel bi je pretvorio u razvitak. U šetnji se uvek traga za nekakvom stvarnošću. A stvarnost je zapravo u nama samima, dok se u šetnji samo ostvaruje.
       I nije slučajnost da kolumnista Dragan Jovanović u tekstu "Pred Jungovom kućom" (NIN 2703) piše o traganju za bogom "koji funkcioniše u nama samima", da bi već u sledećem broju NIN-a "dao recept" šta treba činiti sa pronađenim bogom u nama. Jovanović predlaže šetnju duha i tela, usaglašen razvitak. Jer, jedino tako stiže se do samodovoljnosti, do Aristotelovog Prvog pokretača. A tamo je drugi svet, svet Istine.
       Zato i jeste opasno šetati sa novinarima i filozofima. Sa ljubiteljima Istine. Ali nije ni njima lako. Istina se treba nekome saopštiti. Kome?!
       Odlazeći na Hajdegerova predavanja, studenti su svojevremeno govorili da odlaze da slušaju filozofa. Dakle, ni profesora Hajdegera, ni samo Hajdegera, već Filozofa. Sa velikim F.
       Danas, kupujemo NIN da bismo čitali Novinara.
      
       KATARINA TODOROVIĆ
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu