NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko treba da promeni Rome?

(“Narod smo, a ne Cigani” NIN br. 2705)

      Diskriminaciju, socijalnu, kulturnu i političku uniženost Roma, prema rečima Nataše Kandić može da promeni vlast, a romski lider Dragoljub Acković smatra da njihova emancipacija zavisi od Roma koji su se izdigli na višu društvenu lestvicu, od kojih se očekuje da se “stave na čelo borbe za emancipaciju i integraciju Roma u srpsko društvo”.
       Po mom mišljenju tokom poslednje decenije došlo je do raslojavanja Roma u tri socijalne grupe: prvu čine oni koji su zaposleni, skućili se i delimično se integrisali u društvo (srednji sloj); drugu čine oni koji su se u teškim vremenima za ovu zemlju snašli i osvojili dobru poziciju u sivoj ekonomiji (viši sloj) i treću, najsiromašniju, čine oni koji žive od danas do sutra - na ulici. Upravo ovaj deo populacije svojim ponašanjem doprinosi diskriminatorskom odnosu prema njima. Da bi Romi postali ravnopravni građani ove zemlje oni moraju da počnu da menjaju navike i ponašanje. Romske partije i romski lideri moraju da okupe svoj intelektualni potencijal i stave se u službu prevaspitavanja i menjanja svesti samih Roma. Da bi se odnos šireg sloja stanovništva prema Romima promenio moraju i oni sami da se menjaju. Moraju decu slati u škole, vaspitavati ih i navikavati da žive od rada, a ne od prodaje cveća odnetog sa još svežih grobova; moraju povući decu sa ulice, koja na svim semaforima dočekuju vozače i na silu brišu već obrisana stakla, penju se na haube, provlače između automobila ugrožavajući i sopstvenu bezbednost, moraju razmišljati zašto ih na pijačnim tezgama kupci zaobilaze, moraju da prestanu da se bave prosjačenjem u vidu organizovanog oblika privređivanja.
       Za bolji i dostojniji život moraju se boriti sami i u tom naporu imaće podršku u onom delu srpskog naroda koji o ljudima razmišlja na način koliko su vredni, radni i pošteni, a ne koje su nacije i rase (setimo se samo reagovanja kad je pre pet godina ubijen mali romski dečak Duško Jovanović).
      
       MIRJANA KUZMANOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu