NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ministarstvo nema donacije za Rome

(“Narod smo, a ne Cigani”, NIN br. 2705)

      U tekstu “Narod smo, a ne Cigani” netačno je i tendenciozno prenesena izjava saveznog ministra nacionalnih i etničkih zajednica Rasima Ljajića, vezana za donacije namenjene Romima i romskim projektima. Naime, u pomenutoj izjavi ministar Ljajić dao je slobodnu procenu vrednosti projekata namenjenih Romima podvukavši da se taj novac direktno upućuje nevladinim organizacijama, kao i međunarodnim organizacijama. Ministarstvo nad tim projektima nema nikakvu kontrolu i monitoring, niti se taj novac upućuje preko Ministarstva.
       U tekstu, međutim, stoji netačan navod, koji može izazvati veoma pogrešne i štetne posledice, da Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica godišnje dobija milion evra za projekte namenjene Romima. Istine radi, u Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica je za dve godine postojanja upućeno na ime donacija Romima svega
       6 000 dolara, od ambasade SAD, na ime kupovine udžbenika romskim đacima, dok je za ovu akciju iz budžeta Ministarstva utrošeno 1 200 000 dinara iz čega se vidi jasan odnos onoga što se ulaže i prima iz donacija.
       Pri Saveznom ministarstvu nacionalnih i etničkih zajednica postoji i ekspertski tim za izradu državnog plana za integraciju Roma, čije finansiranje obezbeđuju OEBS i UN i to direktno, a ne preko Ministarstva. Iz navedenog je, dakle, potpuno jasno da Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica nema gotovo nikakvih donacija, na ime pomoći Romima, da se međunarodne donacije slivaju na neke druge račune i da budući nacionalni savet Roma, ukoliko želi da kontroliše prilive i donacije svoju pažnju treba da usmeri na neke druge organizacije.
       Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica u potpunosti podržava stav g. Ackovića da umesto podrške “nesuvislim projektima” moramo formulisati prioritete i pametno ulagati pomoć namenjenu Romima, čemu će doprineti i državna strategija koja će predložiti plan aktivnosti prioriteta.
       Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu