NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko finansira Projekt Tesla

(“Zloupotreba fondova”, NIN br. 2705)

      U pismu dr Živorada Vukovića izneto je nekoliko grubih neistina i insinuacija o Projektu TESLA, projektu izgradnje i korišćenja Akceleratorske instalacije TESLA (AIT), u institutu. U vezi s tim, molim vas da u istoj rubrici objavite sledeće:
       1) Izgradnja AIT otpočela je u decembru 1989. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije iz avgusta iste godine. U junu 1998. godine, neposredno posle uspešnog puštanja u pogon dve od tri mašine koje čine postrojenje i jednog eksperimentalnog kanala, finansiranje izgradnje postrojenja naglo je prekinuto, bez ikakvog objašnjenja.
       2) Rezultati realizacije Projekta analizirani su od strane Naučnog veća Instituta u istoj meri kao i rezultati drugih naučnih projekata Instituta. Sve te analize bile su pozitivne. Pored toga, od januara 1991. godine Projekt se nalazi pod strogom naučnom, stručnom i finansijskom kontrolom Ministarstva za nauku i tehnologiju Vlade Srbije. Za naučnu i stručnu kontrolu Ministarstvo je formiralo dva internacionalna ekspertska komiteta. Regularni i detaljni izveštaji tih tela omogućili su praćenje realizacije Projekta po najvišim svetskim standardima, po prvi put u našoj nauci.
       3) U periodu 1991-2001. godina održano je šest nacionalnih i 21 internacionalni naučni i stručni skup u vezi sa izgradnjom i korišćenjem AIT.
       4) U martu 2001. godine prof. Dragan Domazet, ministar za nauku i tehnologiju u Vladi Srbije, zatražio je od Instituta da izradi detaljnu studiju o stanju realizacije Projekta kao i o planovima za njeno nastavljanje. U maju 2002. godine Institut je predao traženu studiju, uključujući detaljan finansijski izveštaj o izgradnji AIT. Ministarstvo nije imalo nijednu ozbiljniju primedbu na sadržaj studije (uključujući finansijski izveštaj), s tim što je zauzelo stav da se finansijska sredstva za nastavljanje izgradnje AIT moraju naći u inostranstvu.
       5) Izgradnja AIT uskoro će se nastaviti, na osnovu finansijskih sredstava Vlade Italije i Vlade Srbije. Prvi cilj je osvajanje rutinske proizvodnje radiofarmaceutika FDG, za vrhunsku dijagnostiku tumora i drugih bolesti u medicinskim centrima u Srbiji.
      
       DR NEBOJŠA NEŠKOVIĆ,
       rukovodilac Projekta TESLA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu