NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Muški i ženski Bog

Za razliku od žena, muškarac ima produženi pubertet - do pedesete. A kad pređe pedesetu, ulazi u klimaks, u kojem, opet, za razliku od žene - ostaje zauvek

      Nadam se da neću zvučati kao feministkinja (jer to uistinu nisam) ako kažem da su upravo muškarci izmislili izreku da žene stare, a muškarci sazrevaju. Bojim se da je, u većini slučajeva, ipak, obratno. Žene svoje godine, uglavnom, prihvataju realno. Raduju se odrastanju dece, posvećuju se unucima, u slobodno vreme uređuju kuću, izmišljaju nove recepte kako bi ON i deca uživali u hrani... U dokolici nešto sašiju, izvezu, zakrpe, isheklaju, a sve da bi uštedele neki dinar, jer se ON, zaboga, onoliko muči da ga zaradi. Pranje, peglanje, usisavanje... ON i ne vidi kada ONA to radi. A ONA, uglavnom, radi kad ON nije u kući jer njemu i deci to ide na živce.
       Takvoj ženi je zaista teško da bude negovana, raspoložena i zadovoljna. Namerno sam uzela ovaj drastičan primer jer on je i najčešća ilustracija njihovog odnosa u našoj sredini.
       Do ovog zaključka došla sam relativno rano, pa sam odlučila da u svim budućim godinama budem žena - samo u naznakama, a da sve druge osobine pozajmim od NjEGA.
       Ne znam da li postoje dva Boga, jedan za ženu, drugi za muškarca. Ako je tako, onda je NjEN Bog negde omanuo, jer je od NjE napravio roba i žrtvu. Onaj NjEGOV Bog pokazao mu je pravi način, kako da pobednički uđe u zrele godine o kojima govorimo.
       Ja sam slikar i veoma dobro zapažam promene na NjOJ i na NjEMU. Baš u ovim, pedesetim. Tim pre što i sama imam toliko - tačno 52. I kad kažem koliko godinam imam, to moje vršnjake prosto vređa. Pričajući o svojim godinama, ja ih podsećam na njihove. To ih plaši jer ne žele da priznaju koliko se boje starosti.
       Najkraće, za razliku od žena, muškarac ima produženi pubertet - do pedesete. A kad pređe pedesetu, ulazi u klimaks, u kojem, opet, za razliku od žene - ostaje zauvek. To je njegova druga i poslednja prednost koju mogu da uočim.
       Nije nezanimljivo pogledati našu političku scenu. Uglavnom je to kategorija muškaraca o kojima govorimo. Njihovi nervozni, nepromišljeni i često infantilni potezi, odaju strah u svakom pogledu. Pre svega zbog godina koje ne priznaju. Neki zato pevaju, neki šetaju ljubavnice, neki se druže sa žestokim momcima ne bi li pokazali svoju moć i sakrili strah. Od gomile klimakteričnih koji vode ovu zemlju, mi opet imamo NjU koja ne valja. ONI su OK a ONA je kriva za sve. U pitanju je Srbija ili Crna Gora, ili Jugoslavija, svejedno. Tek, to je ta naša jadna zemlja koja je igrom slučaja em žensko, em ima pedeset i neku. Taman za ovu priču.
      
       BILJANA VILIMON


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu