NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ima li ko jači?

Obračunom poslanika Stefanovića i Baralića samo je nastavljena tugaljiva tradicija tučnjava u parlamentu

      Kruna šampiona među političarima sa čvrstom rukom promenila je vlasnika. Novi “bokserski as” skupštinskih zdanja je Aleksandar Stefanović, bivši radikal, sada član i poslanik Skupštine Srbije iz redova Demohrišćanske stranke Srbije, koji je, prema ocenama prisutnih novinara na sednici Administrativnog odbora, u neravnopravnoj borbi, lako “osvojio titulu” protiv “izazivača” Rajka Baralića iz Socijalističke partije Srbije.
       Tako je nastavljena tugaljiva tradicija parlamentarnih tučnjava koju je pre deset godina započeo radikalski poslanik Branislav Vakić nokautirajući Mihajla Markovića iz Srpskog pokreta obnove u Saveznoj skupštini, a prošle godine oživeo bivši vojni ministar Slobodan Krapović koji je zalepio “vaspitnu” lideru radikala Vojislavu Šešelju u istom zdanju.
       Sednica Administrativnog odbora Skupštine Srbije počela je potpuno bezazleno. Čak je uoči sednice Stefanović ćaskao sa Velimirom-Batom Živojinovićem o zdravlju i o tome kakva je dijeta najbolja. Slavni glumac je kolegi posavetovao da izbaci hleb. Prva runda boks-meča između Stefanovića (crna oprema) i Baralića (teksas oprema) protekla je u ispitivanju snaga. “Izazivač” Baralić iz svog ugla glasno se smejao i dobacivao na račun Stefanovića, koji je zatražio zaštitu od “sudije” (predsednika Odbora) Boška Ristića. Međutim, Ristić je dopustio da se borba rasplamsa. Stefanović kreće odlučnije, prelazi iz svog ugla na drugi kraj zadimljene i polumračne sale i “izazivača” Baralića hvata za uvo. Umešali su se i ostali članovi Odbora koji razdvajaju takmičare. Obojica odlaze u svoje uglove, da predahnu.
       Na početku druge runde Baralić pravi lukav manevarski potez: kaže Ristiću da napušta sednicu, ali zapravo koristi priliku da dođe do ugla Stefanovića. Prolazeći pored Stefanovića, “izazivač” Baralić se nagnuo prema njemu i izgovara reči: “Bedo, ljudska.” Stefanović nije mogao da izbroji do deset. Ustao je sa mesta i iz okreta raspalio “izazivača” Baralića po licu. Novinarka Studija B koja je sedela do potpisnika ovog teksta, gotovo da je odskočila sa stolice. Nedostajalo je još samo da, kao glavna junakinja iz filma “Mi nismo anđeli”, kaže: “Dobra borba, zar ne?” “Grogirani” Baralić pokušava da se vrati u meč i da uzvrati udarac Stefanoviću, ali se tu umešao i pomoćnik jugoslovenskog ministra unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac, koji ga odvlači. Borba je završena.
       “Sudija” Ristić odlučuje da isključi i Baralića i Stefanovića. Za sve to vreme socijalisti, kojih je u sali bilo poprilično, sedeli su na svojim mestima, ne pokušavajući da zaštite svog partijskog druga. Posle su Baraliću upućivali reči podrške. Dan kasnije socijalisti su demonstrativno napustili sednicu Skupštine Srbije, nezadovoljni što sa sednice nije udaljen poslanik Stefanović.
       U sredu je, međutim, Skupština kaznila nestašne poslanike sa 32 000 dinara i udaljila ih sa sednica u narednih 20 radnih dana.
       Pojedini članovi Odbora optuživali su predsednika Boška Ristića da je dopustio da u Skupštini sevaju šamari i da stvar izmakne kontroli. Ristić se branio da “on nije rekao ništa uvredljivo” i da nije kriv. Rekao je i da neće pokrenuti disciplinske mere protiv vinovnika incidenta, jer je sednica nekako ipak privedena kraju. Novinari su odmah posle tuče pojurili da jave u redakcije vest o tuči. Urednici su bili zadovoljni.
       Stefanović i Baralić, izgleda, imaju neraščišćene račune iz prošlosti. Stefanović je navodno vodio televiziju Spektrum koja je bila smeštena u zgradi opštinskog odbora SPS u Čačku. Iz tog perioda su ostali neki dugovi za iznajmljivanje prostorija, što Baralić nije mogao da zaboravi.
       Stefanović je ranije bio član Srpske radikalne stranke, a za njega kažu da je svojevremeno organizovao demonstracije te stranke ispred američke ambasade u Beogradu kada je bilo ideja da se angažuju dobrovoljci koji bi se borili na strani SAD protiv Iraka. O incidentu sa Baralićem izjavio je: “Mnogi su 6. oktobra zaslužili šamar.”
      
       PREDRAG VUJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu