NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

In memoriam

Džon Rols 1921 - 2002.

      Administracija Univerziteta u Harvardu saopštila je da je u nedelju, 24. novembra, nakon duže bolesti u Leksingtonu, Masačusets umro u 81. godini filozof i istoričar političkih ideja, Džon Rols.
       “Teorija pravde” izišla davne 1971. godine, učinila je harvardskog profesora jednim od najpoznatijih filozofa 20. veka. “Malo je mislilaca, ukoliko ih je uopšte bilo, ostavilo takav odlučujući uticaj na naše mišljenje o pravdi, kao što je to Rolsovo”, veli predsednik Harvardskog univerziteta Lorens Samers. Rols je razvio, između ostalih, tezu da se istinito, pravedno društvo time odlikuje, što svaki njegov član s tom pravdom biva saglasan i bez jasne svesti o sopstvenom položaju u tom društvu.
       Rođen je 21. februara 1921. u Baltimoru, Merilend. Studirao je od 1939. na Prinstonu. U Drugom svetskom ratu je još kao vojnik razmišljao o sklonosti ljudi da čine zlo. Njegove misaone konsekvence bile su pokušaj da se utopija i realizam sjedine u optimističku veru da je čovečanstvo kadro da se poboljšava. Od 1962. do penzionisanja 1991. bio je profesor na Harvardu. Mimo “Teorije pravde”, Rols je napisao još mnogo knjiga, među kojima je “Politički liberalizam” (1993) imao najviše odjeka.
       Rols je bivši predsednik Udruženja američkih filozofa, član Američke akademije nauka i umetnosti, Američkog udruženja političke i pravne filozofije, član američkog filozofskog društva. Bio je član britanske i švedske akademije nauka i višestruki doctor honnoris causa. Za svoje enormne zasluge dobio je 1999. National Humanities Medal.
      
       ZORAN ANDRIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu