NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rekordna produkcija

Na preliminarnu listu kandidata za širi izbor žiri je dosad stavio tridesetak autora

      Lista romana koji konkurišu za NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman godine dopunjava se iz dana u dan i prošlog petka, kada je ponovo zasedao NIN-ov žiri, već se približila brojci koja premašuje sve prethodne godine (120). Rekordna ponuda stavila je na muke i članove žirija koji su u obavezi da širi izbor sačine do kraja ovog meseca. Uzimajući u obzir, kako to predviđaju propozicije, i one romane koji pristignu u međuvremenu, sve do 31. decembra 2002.
       U glamur koji prati nagradu redovno ulaze i nagađanja ko će je dobiti, samokandidovanja i izdvajanja imena koja, navodno, preferiraju neki članovi žirija. Tako i ove godine, obično loše obavešteni listovi objavljuju već i imena autora čiji su romani u užem izboru. Sve to je, međutim, neizbežni deo atmosfere uoči odluke žirija, nešto što takođe doprinosi medijskoj promociji nagrade.
       A dokle je, zaista, stigao rad NIN-ovog žirija?
       Do sada je najveći broj romana pročitan i razmatran na nekoliko sednica. To prvobitno odabiranje prošlo je tridesetak knjiga i one se kvalifikuju za širi izbor. Od autora Narodne knjige na toj listi su: Frida Filipović: Eksterijer, Pogled na vrt, Vitomir Martić: Put za Santa Klaru, Dobrilo Nenadić: Sablja grofa Vronskog, Zoran Živković: Biblioteka, Milica Mićić - Dimovska: Mrena, Radovan-Beli Marković: Knez Miškin u belom Valjevu, Voja Čolanović: Lavovski deo ničega, Mladen Markov: Ukop oca, Vasa Pavković: Mesec januar, Radoslav Bratić: Trg soli, Ranko Pavlović: Kako uhvatiti leptira i Toma Brut: Gorbni čovek. Dalje idu i dva autora Stubova kulture - Mileta Prodanović: Vrt u Veneciji, Ivan Ivanji: Guvernanta i takođe dva pisca čije je romane objavio Filip Višnjić - Milovan Danojlić: Pustolovina ili ispovest u dva glasa, Aleksandra Gatalica: Euripidova smrt.
       Prvu trijažu prošli su još - Zoran Mirković: Semirami (Mala velika knjiga), Zlatko Paković: Soba za jedan krevet (Otkrovenje), Simo Mraović: Konstantin Bogobojazni (Prosvjeta, Zagreb), Raša Kominac: Bezumnik (Prosveta, Beograd), Momo Kapor: Legenda o Taboru, (Zograf), Danilo Kovač: Logika reke, pruge i otpada (Beopolis), Dragoslav Mihailović: Treće proleće (autorsko izdanje), Pavle Ugrinov: Bez ljubavi (SKZ), Predrag Sekulić: Francuski poljubac (Oktoih), Nenad Teofilović: Klopka (autorsko izdanje) i Miloš Latinović: Šekspirov klijent (Stilos).
       Nova sednica žirija održaće se 20. decembra. Tada će se, od ovde pobrojanih romana i u međuvremenu pročitanih, sačiniti i konačni širi izbor onih koji ulaze u konkurenciju za nagradu. Još jednom molimo izdavače da redakciji NIN-a dostave romane koje izdaju do kraja godine. Sponzor NIN-ove nagrade je Jubanka a.d. Beograd, a svečano uručenje obaviće se u Aero klubu u Beogradu.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu