NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbi nisu zavisnici

Elektronska mreža spaja i razdvaja

      Tokom ove godine, Centar za proučavanje informacionih tehnologija (Cepit) Beogradske otvorene škole (BOŠ) preduzeo je prvo opsežno istraživanje korisnika Interneta u Beogradu radi prikupljanja podataka koji bi omogućili bar deo odgovora na ova pitanja. Goran Milovanović, koordinator Cepita, i njegovi saradnici Ivan Bakić i Nenad Golčevski, ispitali su 279 korisnika Interneta naseljenih na teritoriji Beograda, koji su preko anketa i skala davali osnovne podatke o načinu korišćenja Interneta, kvalitetu i mestu pristupa mreži, tipičnim ponašanjima i doživljavanju dok učestvuju u nekoj od aktivnosti koje im Internet omogućava, sadržajima koje pretražuju, i drugim aspektima koji se ispituju u oblasti onlajn ponašanja.
       Uzorkom su obuhvaćeni korisnici Interneta između 18 i 30 godina starosti, od kojih 90 odsto živi u Beogradu od rođenja ili više od četiri godine. U istraživanju je učestvovao pođednak broj muškaraca i žena, pri čemu je njih 70 odsto studenata ili učenika, 24 odsto zaposlenih, i nešto više od pet odsto nezaposlenih.
       “Na osnovu dobijenih rezultata izgleda da nema razloga za bojazan da Internet kod nas proizvodi društvene efekte otuđenja od uobičajenih, svakodnevnih kontakata i komunikacije, već nasuprot, izgleda da se kod nas događa izvesno proširenje društvene sfere kod osoba koje koriste Internet. Oko 38 odsto naših ispitanika tvrdi da ni sa jednom osobom ne komuniciraju isključivo preko Interneta, oko 22 odsto komunicira isključivo preko Mreže sa jednom do dve osobe, dok ostalih 40 odsto ispitanika navodi da su još više poznanstava sklopili onlajn. Međutim, ako se postavi pitanje o tome sa koliko se osoba koje su prethodno poznavali komunikacija odvija isključivo preko Interneta, rezultati pokazuju da 18 odsto ispitanika to ne čini ni sa jednim poznanikom, oko 23 odsto sa jednom do dve osobe, a čak 58 odsto ispitanika tvrdi da od osoba koje i realno poznaje komunicira uglavnom preko Mreže sa više od tri!”
       Jedan od najinteresantnijih podataka do kojih se došlo ovim istraživanjem je činjenica da skoro 45 odsto ispitanika tvrdi da se donekle, ili umnogome oseća slobodnije kada komunicira preko Interneta.
       Detaljno je ispitivana i komunikacija preko elektronske pošte, u “ćaskaonicama” i preko mejling lista. U uzorku, 54 odsto ispitanika ima do deset korespondenata putem elektronske pošte, 32 odsto - do 30 korespondenata, dok 11 odsto ispitanika ima preko 50 korespondenata.
       Najveći broj ispitanika (62 odsto) nije nikada provelo na Mreži duže od pet časova, ali je zato njih deset odsto provodilo na Mreži i više od 10 časova bez prekida. Na direktno postavljeno pitanje “U kojoj meri se osećate zavisnim od Interneta?”, 4,66 odsto ispitanika odgovara da su potpuno zavisni od Interneta, dok njih 35 odsto tvrdi “da su prilično zavisni”! Na pitanje kako bi reagovali kada više ne bi mogli da koriste Internet, 60 odsto ispitanika odgovara da bi bilo prilično ili veoma teško.
      
       GORAN MILOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu