NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kome je klon rod?

Dimitrije Kalezić

      Kloniranje je veštačka stvar, koju kao takvu Crkva ne prihvata. Smatra se da je to nasilje nad tvorevinom. Osnovno što je kod jednoga čoveka, jeste njegova ličnost, a to je bogatstvo duhovnih sadržaja; to je ono što se u narodu zove sopstvo, pa otud izrazi sopstveni, sopstvenost... i što se još zove svojstvo, pa otud izraz svojina, usvojiti, prisvojiti. U tome čovek ima svoj unutrašnji sadržaj koji je naznačen od njegovog tvorca, pa je otud u slovenskim jezicima izveden izraz od glagola imeti (imati - ime) a to je ono što čovek ima svoje u sebi. To je sve van dometa kloniranja.
       Kao takvo, kloniranje predstavlja nenadležnu i nasilnu intervenciju u same temelje antropologije. Da li bi taj klonirani čovek, ili kloniranjem “rođeni”, bio sposoban za bolje razmnožavanje i napredovanje, ili bi bio osuđen na biološku smrt - slično životinji dobijenoj veštačkim putem, ali ipak ne industrijskim (takva je, recimo, mazga).
       Na ovo treba da daju odgovor gospoda koja kloniranjem rađaju nove zemaljce, koji su - nezemaljci - nego “industrijalci”.
       - Kome bi takav čovek bio rod?
      
       N. A.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu