NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Požar

      Prošle nedelje po gradu je pukla vest da gori hotel “Metropol” koji je 50-ih godina XX veka projektovao arhitekta Dragiša Brašovan za Centralni komitet omladine, ali je namena zgrade u poslednjem trenutku izmenjena.
       Uobičajena reakcija sveta je da se, dok još požar traje, širi vest da je požar najverovatnije podmetnut. Kako je samo dan ranije pronađeno oružje na spratu na kom je zatim izbio požar, naravno da je narod ta dva incidenta povezao.
       Sećam se još pre Drugog svetskog rata da se svaki trgovac kada mu je izgorela radnja nabeđivao da je on sam svoju radnju zapalio da bi dobio osiguranje.
       Nažalost, doživeo sam i sam da se priča po gradu da sam ja 1997. godine podmetnuo požar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu da bi se izgradilo novo pozorište. Strasno volim JDP i teatar uopšte, ali moja strast ne ide tako daleko, a hrabrost još manje. Radoznalima, koji me zapitkuju kada će JDP biti otvoren, dajem informaciju da se otvaranje novog Jugoslovenskog dramskog pozorišta planira za proleće ove pozorišne sezone. Pošto kupio, po to prodao.
       U oba pomenuta požara, srećom, nije izgubljen nijedan život, kao ni u požaru koji je uništio malo sirotinjsko naselje u Hektorovićevoj ulici, gde su 23 duše po ovoj zimi izgubile krov nad glavom. Grad je dao nekoliko stanova, a pozorišta su spremna da igraju nekoliko predstava kao pomoć za nabavku nameštaja.
       U istoriji je najviše ljudi izgubilo život u požaru koji je zadesio pozorište u kineskom gradu Kanton. Te kobne večeri 31. maja 1845. u ognju je našlo smrt 1670 gledalaca.      
       Pozorišta relativno često gore. Tako su goreli Burgteatar, opera Feniče u Veneciji, Srpsko narodno tzv. Dunđerskovo pozorište u Novom Sadu, kao i zgrada pozorišta Manjež 1927. godine, između dva rata druga scena Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 1948. godine JDP.
       Kuriozitet je da je, na dan kada je izgoreo JDP godine 1997, doživelo istu subinu i jedno australijsko pozorište, iz koga su mi se javili kada su na sajtu videli šta nas je snašlo.
       Požar u osnovi ima drevnu slovensku reč žar, srodnu, preko indoevropske reči gher (topao), sa glagolom goreti, koja je opet srodna sa grčkim pridevom thermos. Hrvatski etimolog Alenko Gluhak čak reč požar povezuje sa staroegipatskom reči dr za vatru.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu