NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dvadeset i dva u širem izboru

Žiri će 10. januara sačiniti uži izbor a nedelju dana kasnije saopštiti ime dobitnika

      Na sednici prošlog petka (20. decembra), do koje su pročitali i razmotrili 120 prispelih romana, članovi NIN-ovog žirija nisu krili (zajednički) utisak koji je ukazivao da između kvantiteta i kvaliteta ovogodišnje romansijerske produkcije postoji ogromna, skoro zabrinjavajuća nesrazmera. Nju, verovatno, neće umanjiti ni knjige koje su pristizale pre i, bukvalno, za vreme zasedanja žirija (njih dvadesetak), a sigurno neće ni one koje će se pojaviti do kraja godine. Sve u svemu, 2002. će, izgleda, ostati zapamćena kao godina u kojoj se srpski roman nije proslavio iako je brojem objavljenih naslova postavio istorijski rekord.
       Loša godina uticala je i da broj romana izdvojenih za širi izbor bude znatno smanjen u odnosu na prethodne. On se zaustavio na cifri od dvadeset i dva, uz mogućnost da se pridoda još poneki od onih koji će biti pročitani u međuvremenu.
       Skoro polovinu romana koji su ušli u širi izbor objavila je “Narodna knjiga”. Njeni autori su: Toma Brut: Grobni čovek, Vitomir Martić: Put za Santa Klaru, Dobrilo Nenadić: Sablja grofa Vronskog, Zoran Živković: Biblioteka, Milica Mićić Dimovska: Mrena, Radovan Beli Marković: Knez Miškin u belom Valjevu, Mladen Markov: Ukop oca, Vasa Pavković: Mesec januar, Radoslav Bratić: Trg soli, Ljubiša Jovanović: Sunčanik. Slede autori drugih izdavača (poređani kao i prethodni, bez vrednosnog redosleda): Mileta Prodanović: Vrt u Veneciji i Ivan Ivanji: Guvernanta (“Stubovi kulture”), Zoran Mirković: Semirami (“Mala velika knjiga”), Zlatko Paković: Soba za jedan krevet (“Otkrovenje”), Daniel Kovač: Logika reke, pruge i otpada (“Beopolis”), Pavle Ugrinov: Bez ljubavi (SKZ), Aleksandar Gatalica: Euripidova smrt (“Filip Višnjić”), Šaban Šarenkapić: Pazarska trilogija i Saša Hadži Tančić: Karavan svetog Vlaha (“Prosveta”), Nenad Teofilović: Klopka (autorsko izdanje), Nemanja Rotar: Čuvari Balkana (“Draganić”), Miloš Latinović: Šekspirov klijent (“Stilos”).
       Do konačne odluke, žiri će održati još tri sednice: 30. decembra, kada će nastaviti sa razmatranjem romana koji su dotle bili na čitanju, 10. januara iduće godine obavezao se da objavi uži izbor a nedelju dana kasnije saopštiće koji je roman u 2002. godini ocenio kao najbolji.
       Sponzor NIN-ove nagrade je Jubanka a.d. Beograd.
      
       S. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu