NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bajka na dar

Novogodišnjem slavlju pridružuje se i novi film o čuvenom dečaku - čarobnjaku

      Nove avanture Harija Potera raskošan su novogodišnji (bioskopski) poklon, taman po prazničnoj meri. Te nove zgode i nezgode čuvenog dečaka - čarobnjaka zovu se “Hari Poter i dvorana tajni” i upravo ovih dana počele su da se prikazuju u našoj zemlji, vrlo kratko posle svetske premijere.
       Dok smo u prvom delu, “Hari Poter i kamen mudrosti”, gledali kako taj klinac lagano otkriva da je izuzetan, odnosno da poseduje čudesne moći, u filmu “Hari Poter i dvorana tajni” on odmah uskače u tešku borbu sa silama mraka ali sada svestan da joj je dorastao. Poslednja rečenica u prvom filmu zapravo je prva u nastavku priče... Elem, mladi Hari, koga zlostavljaju tetka Petunija i teča Vernon, beskrajno žudi za starim prijateljima u Hogvartsu, specijalnoj školi za čarobnjake. Misli da su ga zaboravili pošto nikada nisu odgovorili ni na jedno njegovo pismo. Naravno da nije tako pa će Harija iz kućnog pritvora izbaviti najbolji drug Ron i olupinom od kola, ali olupinom koja leti, odvesti iznova u dvorac gde je celo društvo na broju. I počinje drama! Jer, Hogvarts je zaposeo zao duh, jedna zmijurina, monstrum bukvalno, skriven u dvorani tajni odakle hoće da izađe i uništi sve, i školu i decu. Veliko, hrabro i dobro srce Harija Potera će mu, međutim, doći glave u šta, jasno, niko nije sumnjao.
       Pred gledaocima - to će reći ustreptalom decom koja jedva da dišu dok im fenomenalni kadrovi proleću pred očima a roditelji šapuću šta je ko kome tamo rekao je - film dug dva i po časa. Brzo prođu iz jednostavnog razloga što je “Hari Poter i dvorana tajni” odličan film. Ko voli bajke, eto mu jedne i to veličanstvene.
       Reditelj Kris Kolambas počeo je snimanje novog filma o Hariju Poteru u jesen 2001, samo nekoliko dana po okončanju postprodukcije prvog dela: “Za mene je to bio izuzetno naporan period”, kaže Kolambas, reditelj koji je pre desetak godina slavu stekao neodoljivim filmom “Sam u kući”. I nastavlja: “Mnogo smo naučili radeći ‘Kamen mudrosti’ i ja sam bio vrlo uzbuđen što ću to znanje moći da iskoristim u ‘Dvorani tajni’.”
       Recimo još da u “Hariju Poteru i dvorani tajni” igra, uglavnom, poznata ekipa: uz Danijela Redklifa u naslovnoj ulozi, Ruperta Grinta i Emi Votson (Ron i Hermiona), tu su i dalje Robi Koltrejn kao Hagrid, Megi Smit kao Minerva Mekgonagal, Alan Rikman kao ljutiti Snajps, preminuli Ričard Haris kao dekan škole ali i - Kenet Brana u ulozi profesora za odbranu od mračnih sila.
       U ovim novogodišnjim danima kada je gotovo svaki potez ravan odluci, sasvim sigurno nećete pogrešiti ukoliko odete u bioskop i pogledate Harija Potera. Da vam (makar on) ugreje srce...
      
       JASMINA LEKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu