NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U februaru zakon protiv klona!

Kloniranje je veliki rizik za ljudski rod i buđenje lažne nade ljudima

      U Srbiji će najverovatnije zakonski biti zabranjeno kloniranje ljudi već od kraja februara ili početka marta, najavljuje Tomica Milosavljević, srpski ministar za zdravlje, naravno ako Skupština bude u punoj formi. Problem sa zakonskom regulativom koja nije u stanju da prati napredovanje nauke, pa i vantelesne oplodnje u tehnološkom smislu, nije problem samo naše zemlje već i mnogo razvijenijih, konstatuje ministar.
       - Ministarstvo od juna radi na pripremi zakona koji će regulisati vantelesnu oplodnju, a nekoliko članova odnosiće se i na pitanje kloniranja. Jednim članom je regulisano da se genska intervencija na ranom embrionu ili polnoj ćeliji dozvoljava samo u slučaju naslednih bolesti. Postoji i niz članova koji definišu vantelesnu oplodnju, zabranu trgovine ćelijama, regulišu pitanje anonimnosti davaoca ćelije i slično. Pored zakona o vantelesnoj oplodnji, biće predloženi i zakon o transplantaciji organa i zakon o naučnim istraživanjima u medicini. Zakoni su već pripremljeni i sada je samo pitanje kada će ući u skupštinsku proceduru. Ja očekujem krajem februara ili u martu, u svakom slučaju u prvoj polovini godine.
      
       To znači da vas nije uplašio Antinori već da se u Ministarstvu razmišljalo i ranije u skladu sa evropskim trendovima?
       - Bili smo svesni da će se takvi problemi pojaviti. Inicijativa za ovaj Predlog zakona pokrenuta je u Etičkom komitetu Kliničkog centra Srbije. Navešću vam i primer da je pre više meseci Etički komitet razmatrao zahtev žene koja je želela da svojoj prijateljici, koja je bila sterilna, pokloni svoju jajnu ćeliju. Komisija je ovaj zahtev odbila.
      
       Da li ste vi upoznati s najavama da će se kod nas u januaru roditi klonirani čovek?
       - Govorimo o pretpostavkama štampe. Činjenica je da metod kloniranja nije prihvaćen. Nije dokazano da je ovde planiran porođaj, a i mislim da je tehnološki nemoguće izvesti taj postupak kod nas. Teorijski je, naravno, sve moguće.
      
       Međutim, nije li jedna ovakva izjava stranog stručnjaka na našem zvaničnom skupu dovoljno alarmantna za angažovanje Ministarstva?
       - Antinori ima pravo, kao i svi, da dođe u našu zemlju i da se sretne sa prijateljima ili kolegama, pa i da obiđe neke ordinacije. On čak ima pravo i da da i jednu tako neodmerenu i senzacionalističku izjavu, ali na nama je odgovornost hoćemo li to tako lakoverno prihvatiti i pridati značaj takvim rečima.
      
       Objavljeno je da se Antinori sastao i s predstavnicima našeg visokog političkog nivoa.
       - Ja se s njim nisam sreo, ako ja spadam u taj visoki politički nivo.
      
       Da li je moguće da je Srbiji u pokušaju formiranje ekonomsko-političkog lobija koji bi sprečio zabranu kloniranja?
       - Meni to deluje potpuno neverovatno. Mi u našoj zemlji imamo mnogo važnijih problema, pa i u medicini gde nas čekaju ozbiljni rezovi da bi se sada pripremao neki politički lobi za jednu takvu stvar.
      
       Kakav je vaš lični stav prema pitanju kloniranja čoveka?
       - Kloniranje je veliki rizik za ljudski rod i buđenje lažne nade ljudima. Postoje zemlje, kao što su Libija i Brazil, u kojima je zabranjena čak i vantelesna oplodnja. Što se kloniranja tiče, stvar je dublja i značajnija jer se radi o intervenisanju u samu suštinu prirode. U pitanje se dovode bazične postavke. Jedino svetlo koje obasjava ovu priču i gde bi se mogla prepoznati dobra namera je mogućnost materinstva. Međutim, za ovaj problem postoje i druga rešenja. S obzirom na svoju progresiju nauka mora da se oslanja na etiku naučnika da bi svako otkriće našlo svoju primenu za dobrobit čovečanstva. Svi mi smo potomstvo koje je nepredvidiva genetska kombinacija oca i majke i u to se ne bi smelo dirati.
      
       OLIVERA KOVAČEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu