NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sudbine i svedočanstva

(“Tajna crvenog kofera” (NIN, br. 2711)

      Gospodin Prvoslav Vučković u članku “Tajna crvenog kofera” (NIN, 12. decembar ,br. 2711 str. 42-43) piše o Živojinu Pavloviću koji je pre Drugog svetskog rata napustio komunističku partiju i napisao knjigu Bilans sovjetskog termidora, a partizani ga streljali 1941. godine. Gospodin Vučković uzgred spominje i razgovor koji su 1985. godine o Pavlovićevoj tragičnoj sudbini vodili Slobodan Gavrilović, autor biografije Živojina Pavlovića, i moj otac Milovan Đilas.
       Radi potpunije obaveštenosti čitalaca NIN-a, dozvolite mi da ukažem na to kako je Milovan Đilas bio prvi koji je javno izrekao sumnju u krivicu Živojina Pavlovića. Bilo je to još 1977, kada su u Sjedinjenim Američkim Državama objavljeni njegovi ratni memoari (Njartime, Nenj Džork, Harcourt Brace Jovanović). Oni su se kod nas pojavili tek 1990. (Revolucionarni rat, Beograd, “Književne novine”).
       Pavlovića su u oslobođenom Užicu saslušavali Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić, uvereni da je on agent provokator kraljevske tajne policije. Siguran sam da bi mom ocu, koji je umro 1995, bilo drago što je Pavlovićeva nevinost konačno utvrđena.
       Još da dodam da je Pavlovićev slučaj bio samo jedna od mnogih u Titovo vreme zabranjenih tema koje su prvi put javno spomenute u Revolucionarnom ratu. Milovan Đilas je kritikovao i samog Tita - između ostalog i zbog krupnih grešaka koje je pravio kao ratni komandant. Prema mnogim svedočanstvima, na primer Margaret Tačer i Lazara Koliševskog, Tito se tada spremao da ga ponovo uhapsi. (On je ranije u zatvoru već bio proveo devet godina.)
       Aleksa ×ilas
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu