NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dil u “Fantastu”

(ili: ako se domaća mafija ne može pobediti, onda je treba bar ekološki emancipovati da posle Zemun polja ne dignu u vazduh gradski vodovod, toplane ili nuklearni institut u Vinči)

      I Rusi, kao i Srbi, imaju slabašnu filozofsku postmodernu a jaku mafiju. Ali, ruska postmoderna, u liku Aleksandra Genisa, pokušava da razume mafijaške lokalne i globalne trendove, a srpski filozofi ćute, glođu se između sebe, ogovaraju se po kafanama. Za društvance iz Kapetan Mišinog zdanja ni kloniranje Srba nije filozofski izazov, a kamoli paljevina Čumetove imovine. A Alber Kami, da je živ, od prošlonedeljnog ubistva zemunskog poštara napisao bi takav filozofski roman da bi nas spopala sartrovska mučnina. Elem, našim filozofima je još ispod časti da se bave filozofijom svakodnevnog mafijaškog života. Za njih gospodin Čume nije filozofska tema. Po njihovom mišljenju, fenomenom Zemun polja treba isključivo da se bavi Dule Mihajlović, predstavnik valjevske neoliberalne filozofske škole. Tako nam domaći filozofi još jednom stavljaju do znanja da nisu dorasli ovom istorijskom trenutku. Tito je bar imao praksisovce, a dosovci nemaju ništa.
       A Aleksandar Genis, ruski pisac-filozof, pišući o sjaju i bedi postmoderne, kaže: “21. vek ispao različit od 20. veka.Ma kako čudno zvučao, terorizam je postao taj neočekivani katalizator koji mnogostruko ubrzava reakciju. Bacivši izazov civilizaciji, teroristi su se, naprečac, isključili iz nje. To približava novu opasnost prirodnim katastrofama i ekološkoj pretnji. Suočen sa zajedničkim protivnikom, svet je prinuđen da se ujedini, što se očigledno i dešava. Tako terorizam stimuliše planetarno mišljenje.”
       I, zaista, ono što je na početku 20. veka bio Lenjin, danas je to Bin Laden. Setite se, Lenjin je iz Ciriha, preko Nemačke, u oklopnom vozu, sa dovoljno para za revolucionarne aktivnosti, uspeo da sruši Zimski dvorac. I neće još mnogo vode proteći Dunavom i Savom, kada će se, gle čuda, obznaniti da je Bin Laden, uz logističku podršku CIA, a možda i FIB-ija, srušio zgrade Trgovinskog centra u Njujorku. Naravno, 11. septembar biće povod za nastupajući državni terorizam SAD prema Iraku, baš kao što je i Hitler iskoristio paljevinu Rajhstaga da sudi Georgiju Dimitrovu, a potom upadne u Poljsku.
       Terorizam u 21. veku biće TOTALAN!!? Na svakoj stopi planete. Uostalom, CIA je, odavno, objavila studiju po kojoj će svetom, tamo negde, oko 2010. godine, vladati mafija. Ono što je nekad bio bauk komunizma, danas je bauk terorizma, bauk mafije. Njen manifest piše se, upravo. Bauk, dakle, opet, kruži Evropom i svetom samo što se, danas, drugačije zove...
       A kako stvari stoje lokalno?
       Naši očevi drhtali su od Udbe i Partije, a na nama je da drhtimo od Dosa i Mafije. I, ‘ajde, sada budi filozof, budi postmodernista u ova “vunena vremena”. I gde da filozofiraš javno? Korčula je daleka i nedostupna, jedino da se na Prevlaci osnuje letnja filozofska škola. Naravno, ako Picula dozvoli, a Filip Vujanović da obezbeđenje sa škorpionima i drugim plodovima mora. A za Moldavke, braćo filozofi, snalazite se sami; ne tražite to od organizatora!
       Zimsku filozofsku školu mogao bi, po reciprocitetu, da obezbedi kolega Zoran Đinđić, habermasovac, i to, u onom Titovom bunkeru kod Morovića gde se i Dos rado sastaje kada raspravljaju nešto strateški važno za državu, nešto vizionarsko.
       A moglo bi i u “Fantastu”. To je, možda, pravo mesto za filozofe da tamo, na miru, fantaziraju. Na taj skup ne bi trebalo pozvati dr Mihajla Đurića jer čovek nije filozof, već pravnik po struci.
       Zašto sam, toliko, protiv profesora Đurića? Zato što bi se onda osetio pozvanim i pravnik Voja Koštunica, a za njim i Kosta Čavoški. I to više ne bi bio filozofski skup! Skrenulo bi se u politiku, garantujem! Počele bi da se prebrojavaju Hegelove sove, otvorila bi se polemika; da li gosti simpozijuma nose šanerska odela ili su od Pjera Kardena. I ode mast u propast...
       Ali, ne bi trebalo ni sitničariti. Recimo, gospodin Čume, po vokaciji ne pripada srpskoj filozofskoj
       postmoderni, ali bi imao šta da kaže na tom simpozijumu. Možda bi on, zaista, mnogo bolje objasnio zašto je danas država tako slaba, a mafija tako jaka. Nego, da li bi se posle izlaganja gospodina Čumeta, uopšte, neko od naših postmodernista javio za reč? Da li bi bilo dijaloga? Duhovitih replika? Zato bi gospodinu Čumetu trebalo dati reč tek na kraju, da njegova bude poslednja i završna.
       Za dobar filozofski simpozijum o srpskoj mafiji i ekološkim pretnjama bio bi potreban i dobar šlagvort.
       Ovo što se desilo u Zemun polju već je zaboravljeno. Ali, zato bi jedna nova eksplozija, recimo, u zemunskom “Grmeču”, dobrodošla. Ili, kada bi mafija htela da zaposedne Vinču gde su ostala trula burad sa radioaktivnim otpadom u bazenu koji curi na sve strane kao cigansko bure. Eh, kada bi to mafija odradila, kada bi iz Vinče roknula eksplozija, kada bi se nad Beogradom digao černobiljski oblak, kakav bi to onda filozofski simpozijum bio!!! Valjda bi onda u Beograd doleteo i Žak Derida, nekrunisani kralj postmoderne. Ako se u vreme bosanskog rata provlačio kroz onaj tunel da bi stigao do okupiranog Sarajeva, valjda bi, sa gasmaskom stigao i u Morović, na simpozijum o srpskom ratu mafije i države.
       Za dobar simpozijum treba i dobra lova. Tu bi Badi Savić, nećak Hane Arent, mogao da uleti sa donacijama. A mogao bi i Žare Korać, da utrči sa vladinom kintom, bez obaveze da filozofira o muškom seksizmu u Srba.
       Ostalo treba da odrade srpski filozofi. Kada bi, onako drčni kakvi su, progovorili o srpskoj mafiji i o mogućim ekološkim pretnjama u Srbiji, možda bi se naša mafija filozofski, pa i ekološki emancipovala. Ako nam mafijaši liče na svetske japijevce, zašto ne bi “stimulisali planetarno mišljenje”? Bilo bi glupo da uđemo u Evropu, a da nam mafija ostane na Balkanu, van globalnih tokova i integracija.
       Onda tek ništa nismo uradili.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu