NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ništa lično sa Antinorijem

Dvadeset četiri godine bavim se sterilitetom i za to vreme došao sam do rezultata da su Srbi genetski veoma jaki

      Severino Antinori je u Beograd došao 5. decembra, a sutradan u 11 sati održao je polučasovno predavanje o kloniranju na veoma lošem engleskom jeziku. Tada je rekao da će se prva klonirana beba roditi u januaru, i da će biti dečak, ali nije pominjao da će to biti u Beogradu. Posle predavanja pitao sam ga kako može da dokaže da je ta beba zaista klonirana, jer je za takav dokaz potreban DNK kako oca tako i bebe. Antinori je rekao da roditelji ne žele da se zna da je njihova beba klonirana i više ništa nije hteo da kaže.
       Za Severina Antinorija sam saznao čitajući njegov tekst u Zborniku sa kongresa u Buenos Ajresu, a video sam ga tek kada je došao u Beograd.
       Predložio sam organizacionom odboru našeg udruženja da ga pozovemo da održi predavanje o kloniranju, vantelesnoj oplodnji i medicini. Antinori je profesor u Rimu, ima dve klinike u tom gradu, a svetski mediji neprestano objavljuju njegove intervjue. Ko bi očekivao da će čovek sa takvim renomeom zloupotrebiti naše gostoprimstvo.Antinori je medicinski neobrazovan, ima mentalni problem, šarlatan je i zloupotrebio je naše gostoprimstvo. Čuo sam da je bio u Klinici “Papić”, ali mislim da je to neozbiljna poseta i da nema veze sa kloniranjem. Pre će biti da su oni njega iskoristili za svoju reklamu, a on njih za svoju. U mojoj privatnoj klinici nije bio, niti sam sa njim imao išta privatno.
       Pre deset godina bio sam inicijator donošenja zakona o asistiranoj fertilizaciji, a pod tim se podrazumeva i kloniranje. Početkom devedesetih dobili smo zakon da se vantelesna oplodnja tretira kao estetska operacija i zato sam 1993, 1994. osnovao fond da se pomogne ljudima koji ne mogu da imaju dece. Dvadeset četiri godine bavim se sterilitetom i za to vreme došao sam do rezultata da su Srbi genetski veoma jaki. Kod nas je genetski uzrok steriliteta jedna četvrtina, dok su infekcije, bolesti, abortusi, uzrok ostale tri četvrtine. Kod ostalih naroda je obrnuta situacija. To znači da smo mi, Srbi, zaista izvanredan genetski materijal. U našoj zemlji nema ni tehničkih uslova ni kadrova koji bi mogli da sprovedu proces kloniranja. To je prosto nemoguće. Antinori je došao u decembru, a porođaj najavio za januar, to bi bila najkraća trudnoća u istoriji!
       Inače, naše udruženje je protiv humanitarno reproduktivnog kloniranja što piše i u našem etičkom kodeksu. Kloniranje je etički, verski, pravno i medicinski neprihvatljivo, jer sve životinje koje su do sada klonirane - bolesne su. Tehnički posmatrano, kloniranje je izvodljivo, ali je strašno primenjivati tako nešto. Jer kad nije uspelo kod životinja, kako će uspeti kod ljudi.
      
       VERICA MIKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu