NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ante portas

Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova kaže za NIN da Antinori nema diplomatski status, niti je počinio neko teško krivično delo pa da nema osnova da bude proglašen personom non grata u Jugoslaviji. Ali, kada je doneta naredba Ministarstva zdravlja Srbije o zabrani kloniranja stvari se i za saveznu policiju bitno menjaju i ona dobija odrešene ruke da stavi i Antinorija i sve zdravstvene institucije, državne i privatne, pod kontrolu. Jer, Severino Antinori je, u ovom trenutku, za nas opasniji “državni neprijatelj” od Bin Ladena, kao što i klonoterorizam postaje opasniji po svet od Al kaide

      Za katolički Božić, 25. decembra, u Majamiju (SAD) dr Brižit Boaselije, dugogodišnja asistentkinja Severina Antinorija, rimskog “boga kloniranja”, objavila je da je rođena prva klonirana beba na planeti Zemlji. Ženskog je roda i dali su joj ime Eva. Dajući klonu biblijsko ime, Brižit Boaselije, biskup realijanske sekte, bila je obučena u crnu haljinu sa medaljonom u obliku Davidove zvezde i stilizovane pahuljice što je realijanski simbol večnosti. Gospođa Boaselije je, kumujući klonu, htela i na taj način da nam stavi do znanja da smo svedoci novog biblijskog vremena u kome se piše nova knjiga Postanja i stvara NOVI LjUDSKI ROD. Samo što će sada Adam biti stvoren, tj. kloniran iz Evinog rebra.
       Osnivač sekte Klod Vorilon, bivši francuski vozač formule bio je još konkretniji. On je rekao da je kloniranje prvi korak ka večnosti, pri tom nam otkrivši da su i Mojsije, Isus, Buda pa i prorok Muhamed klonovi vanzemaljskih originala koji čekaju da se vrate na Zemlju, gde su bili još pre 25 000 godina, sami su sebe klonirali i nazivali Elohimi.
       Otkud to Klod Vorilon sve zna?
       On je, 1973. godine, na vrhu jednog vulkana u Francuskoj, baš kao Mojsije na Sinaju, imao susret sa jednim vanzemaljcem, visokim 1,2 metra koji je Vorilona uveo u svemirski brod, kao što su to radili sa Enohom i prorokom Isaijom. U brodu su Vorilona zabavljale raskošne žene-roboti.
       Toliko o realijancima čija firma za kloniranje Klonejd ima sedište na Bahamima.
      
       Let
       Na vest o kloniranoj Evi iz Majamija, Severino Antinori grmi poput Jupitera koga su izneverili bogovi nižeg ranga. On je odmah iz Rima odleteo za Kaliforniju da se na licu mesta uveri da li je Eva zaista prvi klon ili je - obična podmetnuta beba. Tražiće DNK analizu majke i klona. Antinori je još u Rimu izjavio: “Doktorka Brižit Boaselije nikad nije prezentovala naučne dokaze za tako nešto. Ona nije nikada na nekoj životinji primenila veštačko oplođenje. Kako da onda verujemo takvoj osobi? Ja se trideset godina bavim time i kada objavim takvu vest onda će moja klonacija čoveka biti naučno zasnovana.”
       Na putu za Kaliforniju Antinori je najavio da će iz SAD pravo za Beograd gde 15. januara treba da se rodi prvi pravi ljudski klon jer Srbi su, kako je izjavio još 23. novembra u Rimu “najbolji ljudski materijal za kloniranje”. Interesantno je da je Antinori prvo bezgrešno Srpče najavio za 7. januar, za srpski Božić, pa onda za 20. januar, za Svetog Jovana Krstitelja, srpsku slavu, a da je, prošle nedelje, datum pomakao bliže nama, na 15. januar. Da li zbog toga da ne bi iritirao pravoslavne Srbe ili da bi što pre ugušio publicitet koji prati Evu iz Majamija?
       Bilo kako bilo, Antinori najavljuje trijumfalan dolazak u Beograd. Clon ante portas. Ali i NIN je, prošle nedelje, tražio od Vladana Batića, srpskog ministra pravde, da pokrene inicijativu za donošenje republičkog zakona o zabrani kloniranja u Srbiji. I ministar Batić je ideju ne samo zdušno prihvatio već je i obećao da će, i kao ministar u Đinđićevoj vladi, i kao šef poslaničke grupe u srpskom parlamentu pokrenuti inicijativu za donošenje zakona o zabrani kloniranja.
      
       Naredba
       U međuvremenu je dr Tomica Milosavljević, srpski ministar zdravlja, u NIN-u najavio donošenje zakona o zabrani kloniranja. Zakon je, prema mišljenju ministra Milosavljevića, trebalo da bude donet krajem februara ili početkom marta.
       Ali, kako je Antinori pomerio roždestvo prvog ljudskog klona (srpskog porekla i po majci i po ocu) na 15. januar, ministar Batić je obećao da će se založiti da se zakon o zabrani kloniranja donese po hitnom postupku, da rođenje klona ne pretekne antiklonski zakon kao što se to desilo Xorxu Bušu predsedniku SAD koji je zakasnio sa inicijativom za donošenje zakona pa mu se, legalno, rodila klonirana Eva.
       Dok pišemo ovaj tekst, (ponedeljak 30. decembar, 20 časova) spikeri srpskih elektronskih medija, upravo, čitaju saopštenje Ministarstva zdravlja Srbije: “Ministarstvo zdravlja Srbije je zdravstvenim ustanovama u Republici uputilo naredbu kojom se izričito zabranjuje kloniranje kao metod vantelesne oplodnje.Ministar Milosavljević dodaje da će se tim propisom premostiti period do donošenja zakona o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji. Ministarstvo će insistirati, dodaje dr Milosavljević, da ovaj zakon, koji sadrži zabranu kloniranja, bude stavljen u skupštinsku proceduru već u januaru i da se usvoji po hitnom postupku.”
      
       Jerusalim
       Ali, da li je to dovoljno da se spreči Severino Antinori? Zoran Živković, savezni ministar unutrašnjih poslova kaže za NIN da Antinori nema diplomatski status, niti je počinio neko teško krivično delo pa da nema osnova da bude proglašen personom non grata u Jugoslaviji. Ali, kada je doneta naredba Ministarstva zdravlja Srbije o zabrani kloniranja stvari se i za saveznu policiju bitno menjaju i ona dobija odrešene ruke da stavi i Antinorija i sve zdravstvene institucije, državne i privatne, pod kontrolu. Jer, Severino Antinori je, u ovom trenutku, za nas opasniji “državni neprijatelj” od Bin Ladena, kao što i klonoterorizam postaje opasniji po svet od Al kaide.
       Pre Beograda, Antinori je pokušavao da stvori svoju bazu za kloniranje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatim u Jerusalimu, pa i na Kipru. Na Kipru je prošao kao bos po trnju, a ovih dana, iz Jerusalima stiže vest da je pet stotina oplođenih i zamrznutih ženskih jajnih ćelija uništeno nemarom radnice jedne izraelske bolnice. Reč je o 120 jajnih ćelija žena koje su se, zajedno sa partnerima, lečile od neplodnosti. Radnica medicinskog centra Hašaron u mestu Petah Tikva, blizu Tel Aviva, zaboravila je da zatvori dva poklopca ostave, pa se temperatura sa minus 196 stepeni popela na nivo sobne i tako uništila ćelije.
       U Izraelu je taj događaj izazvao veliki šok, a pomoćnik glavnog direktora u Ministarstvu zdravstva nazvao ga je tragedijom. Po nekim vestima Antinori je baš u ovom medicinskom centru hteo da svije svoje klonersko gnezdo pa se sada nagađa; nije li tragedija u Hašaronu prva velika antiklonerska diverzija?
       Pošto je Antinori proteran i iz Jerusalima i sa Kipra i pošto mu je “pripremljena klopka” u Srbiji, ostaje mu još Crna Gora, Makedonija, ili neka treća zemlja našeg balkanskog okruženja.
       Naše je da Antinori od Beograda ne napravi “novi Vitlejem.” Neko će pitati: a kako je mogla nekažnjeno da se rodi Eva iz Majamija? Jedno je Amerika, a Srbija je samo Srbija. Izgledno je da će “dvostruki standardi” važiti i u novoj kloniranoj civilizaciji. Neka pravila su večna.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu