NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Konac delo krasi

Arhitektura

      Sve do pred kraj prošle godine izgledalo je da raspoloživi izbor objekata neće biti dovoljan da zaokruži brojku od deset vrednih arhitektonskih ostvarenja, a onda se poslednjih nedelja pojavilo nekoliko građevina koje su se našle u samom vrhu naše liste.
       Arhitekt Milunović je Palatom “MPC” svom uspešnom opusu dodao najvrednije ostvarenje. Učinio je to zapaženom kreativnom svežinom, retko viđenim stilskim jedinstvom i izvanrednim vladanjem savremenim materijalima. Poslovnom zgradom u Jubiznis centru arhitekt Jobst nastavlja koncepcijsku nit sa susedne zgrade nešto smirenijom fasadnom ekspresijom i uz vešto volumetrijsko modelovanje zidnih i zastakljenih partija. Završetkom treće (upravo započete) zgrade, Novi Beograd bi Jobstovim triptihom trebalo da dobije jedan od svojih najmarkantnijih arhitektonskih ansambala. Novosadski arhitekti Mikitišin i Kuzmanov su izveli jednu neveliku arhitektonsku interpolaciju velikom veštinom u funkcionalnom korišćenju teške lokacije i oblikovanjem pročelja izuzetne likovne vrednosti. Autorski par Marušić je, posle duge i uspešne projektantske prakse, prvi put zakoračio u područje metalnih konstrukcija i benzinskom stanicom u Mirijevu ostvario maštovito delo po sistemu dosledno sprovedenog totaldizajna. Na Vili “S” B. Mitrović i M. Šibalić su iskazali istančani likovni smisao za kompozicijski nesvakidašnju interpretaciju relativno male arhitektonske teme, dok su M. i V. Lojanica dobro smišljenim strukturalnim potezima glavnu fasadu Vile u Cesarčevoj ulici pretvorili u uzbudljivu prostornu predstavu. Sve zapaženiji pripadnici najmlađe generacije naših graditelja, Radojičić i Miljković su u šaroliki arhitektonski mozaik Slavije umetnuli objekat tipične savremene orijentacije izveden skladnim dvoglasjem stakla i inoks-metala. Mihailo Čanak, po godinama najstariji autor na listi, pokazao je mladalačku smelost u koncipiranju i realizaciji jedne posve neobične i ekspresivne građevine. U obimnoj enterijerskoj produkciji sa mnogo stereotipnih i rutinskih rešenja, autorski trio Miljković-Pavić-Mitrović je u prodavnici “Džošua” minimalnim sredstvima postigao maksimalnu stilsku čistotu i upečatljiv likovni efekat. Dve pionirske knjige u našoj arhitektonskoj publicistici - “Vodič” Dijane Milašinović-Marić i “Leksikon” Kluba arhitekata - su u komplementarnom sadejstvu bacile dragocenu svetlost na istoriju naše moderne arhitekture - prvi na objekte, a drugi na ličnosti.
       Od događaja van liste vredni pomena su zamašno renoviranje starih beogradskih palata i izgradnja volumenom ogromnog MERKATOR CENTRA - više po rekordnoj brzini realizacije, nego po nekom zapaženijem arhitektonskom dometu.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ
      

1. PALATA “MPC”, Bulevar M. Pupina, N. Beograd Autor Vasilije Milunović, saradnik na projektu Marija Dubljević
       2. POSLOVNA ZGRADA, Blok 12 / JUbiznis centar/, N. Beograd Autor Mario Jobst, saradnik na projektu Vladan Nikolić
       3. STAMBENA ZGRADA, A. Šantića, Novi Sad Autori Ilija Mikitišin i Lazar Kuzmanov
       4. BENZINSKA STANICA JUGOPETROLA, Novo Mirijevo Autori Milenija i Darko Marušić
       5. VILA “S”, Dedinje Autori Branislav Mitrović i Marina Šibalić
       6. VILA U CESARČEVOJ ULICI, Dedinje Autori Milan i Vladimir Lojanica
       7. POSLOVNI CENTAR “SLAVIJA”, Trg Slavija Autori Zoran Radojičić i Dejan Miljković
       8. ZGRADA “KREATIVNOG CENTRA”, Gradištanska ulica, Beograd Autor Mihailo Čanak
       9. ENTERIJER SALONA “DžOŠUA”, Čika Ljubina ulica Autori Dejan Miljković, Branko Pavić i Jovan Mitrović
       10. VODIČ KROZ MODERNU ARHITEKTURU BEOGRADA Autor Dijana Milašinović Marić i LEKSIKON SRPSKIH NEIMARA izdanje Kluba arhitekata Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu