NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rodiće se nešto

I to nešto Severino Antinori će, za svoje "cezarske" potrebe proglasiti za prvu bebu-klona. Antinorijeva reč biće prva i poslednja bez obzira šta naši naučnici budu tvrdili

      Kako se bliži 20. januar, dan kada, po dr Severinu Antinoriju, u Beogradu treba da se rodi prva srpska klonirana beba, u redakciju NIN-a na stižu novinari sa sve četiri strane sveta: iz nemačkog Fokusa, iz Tokija ekipa japanske državne televizije, pa finske nacionalne novinske agencije. Londonski Bi-Bi-Si se instalirao u beogradskom hotelu Moskva, a pristižu i Amerikanci. Svi putevi vode u naše "balkansko selo" na ušću dveju reka ispod Avale. Tako je, otkako je doktor Antinori, najavio u Rimu 23. novembra prošle godine da su "Srbi najbolji ljudski materijal za klonove". Klonersku odu "srpskoj rasi" Antinori je ponovio i po dolasku u Beograd, 6. decembra kao gost 15. Kongresa o fertilitetu i sterilitetu. Tako, 29. decembra Antinori i iz Londona podgreva priču o srpskom klonu. Za "Indipendent" je ponovio, da ne bude zabune, da se beba-klon sigurno rađa u Beogradu krajem januara ove godine.
       Antinori je odlučno negirao da je realijancima pošlo za rukom da porode kloniranu Evu u Kaliforniji i klonče lezbijskog para u Holandiji. Sve podseća na grozničavu trku iz 1939. godine kada su Oto Han i Štrasman za prsa pobedili bračni par Kiri i uzeli im ispred nosa Nobelovu nagradu za pronalazak fisije.
       Rimski doktor nije samo vlasnik "svetih tajni" klonova već je i maestralan menaxer i lobista nove civilizacije koja, eto, treba da počne baš u nebeskoj Srbiji.Većina naših naučnika i ginekologa otvoreno sumnja da nam se tako nešto može desiti. Za ilustraciju stanja srpskih naučnih duhova, tipična je izjava Miroslave Pervulov, direktorke Instituta za ginekologiju Kliničkog centra: "Ovih dana se digla prašina, ali sigurno bezrazložna. Jednostavno, ljudi su prisustvo italijanskog stručnjaka za trudnoće dr Severina Antinorija u našoj zemlji povezali sa kloniranjem, naročito posle njegove najave da će se u januaru u Srbiji roditi klonirano dete, i, eto, razloga za paniku."
       Sličnu nervozu pokazuje i i dr Tomica Milosavljević, srpski ministar zdravlja. Naša saradnica pitala ga je: šta ako je klon u Srbiji, ipak, rođen ili samo što nije?
       Ministar je odgovorio: "To bi bilo isto kao kada bih ja vas pitao: 'šta će NIN napisati ako čovek ponovo sleti na Mesec'?"
       Dakle, nema nikakvih informacija. Stručni nadzor u zdravstvenim institucijama je uredan, posle više godina otaljavanja ili potpune pauze u poslu. Inspekcije su redovne. I, naravno, zna se šta čeka onoga ko pokuša ili sprovede kloniranje. Za sada ne postoji interventna ekipa koja vitla Srbijom i traži klona prateći Antinorijeve najave.
       Ministar Milosavljević podseća da je stručno- metodološko Uputstvo o vantelesnoj oplodnji, čiji je deo i zabrana kloniranja, usvojeno oktobra prošle godine na nivou Kliničkog centra u Beogradu. Prošle nedelje je, do donošenja zakona o zabrani kloniranja po hitnom postupku, to Uputstvo prošireno na sve zdravstvene institucije u Srbiji. Ministar, takođe, podseća da, kod nas, privatne zdravstvene institucije (140 ginekoloških ordinacija i tri ginekološke bolnice) nemaju zakonsko pravo da izvrše porođaj. Da li posle ovog možemo da budimo mirni? Šta ako Srbija, ipak, postane prva obećana zemlja klonova? Jer, poslednja vest koja je stigla u NIN glasi: Antinori iz Rima kreće za Moskvu da proveri kako se razvija klon koji treba da se rodi krajem februara ili početkom marta. Reč je o klonu čiji je otac mrtav sin (poginuo u saobraćajnoj nesreći) jednog ruskog novokomponovanog bogataša. Morbidno, ali istinito.
       Potom, iz Moskve ili preko Rima, Antinori dolazi u Beograd, gde bi 15. januara, na klonerski božić, trebalo da se rodi prvo bezgrešno začeto Srpče.
       Ima li Antinori u Beogradu logističku podršku za svoje klonerske naume?
       Antinori je, prilikom decembarske posete Beogradu, obišao pet-šest beogradskih privatnih klinika. Najreprezentativnije su klinika "Papić" i klinika dr Dražena Milačića, inače, predsednika Jugoslovenskog udruženja za fertilitet i sterilitet koji je i pozvao Antinorija na pomenuti Kongres u hotelu Hajat.
       Naravno, da oni demantuju da rade bilo šta sa Antinorijem. Pokušali su, čak, javno da demantuju da Antinori nikad nije kročio u njihove klinike. A jeste, i te kako! Postoje i fotografski (pa i kafanski) dokazi.
       A postoje i naučni dokazi. I Antinori i Milačić, recimo, tvrde da su Srbi izuzetnog genetskog kova. Proizlazi da su Srbi, prosto, stvoreni za kloniranje, satanizovanje i bombardovanje. Ono što vezu između Antinorija i Milačića čini još misterioznijom jeste to da poriču bilo kakve međusobne kontakte sem onih na 15. kongresu za fertilitet i sterilitet u beogradskom Hajatu. A na privatnoj večeri u jednom uglednom beogradskom restoranu? (Vidite fotografiju)
       Milačić za NIN izjavljuje: "Ne znam ništa o Antinorijevom ponovnom dolasku u Beograd."
       Posle donošenja Uredbe o zabrani kloniranja Antinori je, na neki način, persona non grata u Srbiji. A ako Antinori uđe u Srbiju: rodiće nam se "bezgrešno Srpče." Jer, nije više važno da li će se roditi beba-klon ili obična beba. Rodiće se nešto! I to nešto Antinori će, za svoje cezarske potrebe, proglasiti za prvu bebu-klona. I Antinorijeva reč biće prva i poslednja bez obzira šta naši naučnici budu tvrdili. Jer, vreme je takvo, neobiblijsko, i ide naruku Antinoriju. Ali, zašto, baš, U Srbiji?
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu