NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Moldavska lavina

Crnogorski zvaničnici se mnogo više pribojavaju svedočenja moldavske državljanke, nego celokupne opozicije

      U aprilu 2002. kompletna holandska vlada i najviši vojni komandanti podneli su ostavke posle objavljivanja izveštaja Instituta za ratnu dokumentaciju o odgovornosti holandskog bataljona UN za događaje u Srebrenici. Ni činjenica da je u izveštaju rečeno da su Holanđani bili poslati u nemoguću misiju, kao ni to što se sve odigralo sedam godina ranije, nisu spasili vladu od političkih posledica ovog skandala.
       Tako je i afera u kojoj su se našli neki visoki crnogorski funkcioneri zbog nešto nedozvoljenog seksa i malo trgovine zabranjenom robom (ljudima) oterala sa funkcije samo jednog ministra: onog koji je previše ozbiljno shvatio svoje obaveze pa je celu stvar obelodanio.
       Kriza u vladajućoj DPS-SDP koaliciji koja je nastala zbog mesta ministra policije i odugovlačenja sa ostavkom državnog tužioca Božidara Vukčevića, govori ili o tome da se nisu svi predstavnici vlasti podjednako revnosno prihvatili ispunjavanja standarda međunarodne zajednice ili da prisustvujemo do sada neviđenoj rašomonijadi.
       Po mišljenju Predraga Popovića, potpredsednika Narodne stranke, kriza vlade je izazvana da bi se skrenula pažnja sa afere seks trafikinga. “Ako je bilo ikoga ko je mislio da SDP može da izazove krizu vlasti, taj se prevario”, tvrdi Popović. Prema njegovim rečima, Đukanović je i predložio bivšeg šefa SDB-a za novog ministra policije kako bi, povukavši njegovu kandidaturu, mogao neometano da ga ostavi na mestu prvog čoveka SDB-a. Istovremeno, na mesto ministra unutrašnjih poslova, umesto neposlušnog Jovićevića, dovodi lojalnog prijatelja Milana Filipovića. “Kriza je prevaziđena”, “koalicija učvršćena”, “vlada stabilna”. Istine radi, treba napomenuti da se iz samog vrha DPS, od njenog predsedničkog kandidata Filipa Vujanovića, čuju poruke da “nema nedodirljivih” i da će se Crna Gora obračunati sa trgovinom ljudima. I SDP takođe ne odustaje od zahteva za smenu Vukčevića.
      
       Nezavisni sudovi
       Prema rečima Ranka Krivokapića, predsednika SDP-a, još 2001. postojao je međupartijski dogovor da su u tužilaštvu potrebne promene. “Sadašnja dešavanja su pokazala da smo tada bili u pravu”, kaže on.
       Lori Vajsberg, šef kancelarije Visokog komesarijata UN za ljudska prava u Podgorici, smatra da crnogorsko pravosuđe vodi postupak na način vredan poštovanja građana Crne Gore i međunarodne zajednice. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima koje je međunarodna zajednica postigla na prostoru bivše Jugoslavije, izgleda da od njene volje zavise i stvari tako krupne kao što su - koje će države nastati, a koje nestati. Jasno je onda da ako međunarodna zajednica reši da se razračuna sa organizovanim kriminalom na Balkanu, ona to može i da učini.
       Koga će sve ovaj skandal koštati funkcije, zavisi i od toga koja će sve imena isplivati u sudskom postupku. Ako je istina ono što se nezvanično govori o tome ko je sve i kako omastio prste o seks trafiking, Crna Gora će morati da počne da uvozi državnički kadar. Ali, seks trafiking afera koja već mesec dana duboko potresa crnogorsku javnost, zasad veoma lagano potresa politički establišment.
      
       Poslednja zaštita
       Ljiljana Raičević, upravnica SŽK, podseća da je i državni tužilac Božidar Vukčević jedan od osumnjičenih za učešće u aferi trgovine belim robljem, jer ga je Moldavka pominjala, tvrdeći da ga poznaje. Vukčević je do sada uporno odbijao da podnese ostavku, ali kako saznaje NIN, DPS i SDP su se najzad dogovorile oko Vukčevićeve ostavke. Ljiljana Raičević, međutim, smatra da će do toga doći tek kada Moldavka završi svoje svedočenje i ode kući, kako ne bi mogla u postupku da ga prepozna. Drugi izvori smatraju da se na taj način štite i drugi visoko rangirani učesnici seks trafiking lanca, jer bi se postupkom protiv Vukčevića pokrenula prava lavina što,izgleda, niko ne želi.
       Na spisku odlazećih pojavio se i Zoran Radonjić, osnovni tužilac iz Podgorice. Na njega su upućivale i predstavnice SŽK, a podgorički “Dan” tvrdi da vladajuća koalicija namerava da ga što bezbolnije skloni sa tog odgovornog mesta, s kojeg, uzgred, može neposredno i po “službenoj dužnosti” da utiče na tok sudskog procesa.
       Ni uhapšeni zamenik državnog tužioca Zoran Piperović ne odustaje od zaštite svog političkog imidža tvrdeći da nikada nije kročio u ozloglašenu kafanu “Orahovca”. (Zanimljivo je napomenuti, čak i ako Piperović govori istinu, da je sličan metod političke odbrane sa ograničenim uspehom koristio i bivši predsednik SAD Bil Klinton u čuvenoj izjavi : “Nikada nisam ‘imao seks’ sa tom ženom, mis Levinski.”).
       Pod senkom afere seks trafikinga, Skupština Crne Gore u sredu je raspravljala o novoj vladi mandatara Đukanovića. Posle prevazilaženja inicijalne krize između DPS-a i SDP-a, ništa ne stoji na putu izglasavanju novog kabineta i, kako tvrde predstavnici vladajuće koalicije, ostvarenju obećanih reformi, osim ako afera seksi-trafikinga ne dobije nove razmere.
      
       SIMONIDA KORDIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu