NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Sistem” u Srbiji

Velibor Vesović

      Velibor Vesović, instruktor aikida i nosilac crnog pojasa petog dana, objavio je promotivni CD rom o “sistemu”, ruskoj borilačkoj veštini koju je iz Švajcarske sredinom devedesetih, doneo u Srbiju gde se izučavala u klubovima u kojima se treniraju borilačke veštine. Vesović objašnjava da je “sistem” nastao među ruskim seljacima u 10. veku.
       - Nemajući pravo naoružanje, oni su bili prinuđeni da razviju tehniku samoodbrane uz pomoć mačeva, sablji, ali i zemljoradničkih alatki, štapova i svega što bi im se našlo pri ruci. Iskustva su razmenjivana na crkvenim saborima i na taj način je ova tehnika razvijana i usavršavana. U 18. veku zabeleženi su skupovi od 10 000 vežbača.
       Posle oktobarske revolucije komunisti su zabranili vežbanje “Sistema” običnim građanima ali je on ostao deo obuke specijalnih jedinica vojske i policije. Tokom hladnog rata Amerikanci su primetili da sovjetski agenti primenjuju njima nepoznatu borilačku veštinu i FBI je ponudio nagradu onome ko otkrije principe “sistema”. Posle pada gvozdene zavese nekoliko bivših ruskih specijalaca odlazi na Zapad i tamo otvara škole u kojima se izučava “sistem”.
       O tome zašto se odlučio da “sistem” “izvuče” iz krugova onih koji se bave borilačkim veštinama, Velibor Vesović kaže:
       - “Sistem” je idealan za običnog čoveka. Za razliku od drugih borilačkih veština u kojima se čovek prilagođava učenju kod “sistema” se učenje prilagođava čoveku. U njemu nema stroge forme i svako ga izgrađuje prema svojim psihofizičkim sposobnostima. “Sistem” onome ko njime ovlada pruža sigurnost a pošto se ne koristi posebna oprema treniranje je jeftino što takođe nije zanemarljivo.
      
       V.S.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu