NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gde nestade Božić Bata

(“Pršti, pršti, bela staza”, NIN br. 2713)

      Uzeše nam Božić Batu i dovedoše iz sovjetije Deda Mraza. Pa nam ovaj deda ostade i posle 5. oktobra one godine.
       Ukinuše nam naše fudbalske klubove koje smo voleli - BSK i Jugoslaviju - pa napraviše ova dva sa satanskim znacima i užasnim imenima. Ostadoše nam i oni i nikome ne pada na pamet da se i na tom planu nešto učini.
       Ukinuše nam i himnu i grb. Ukinuše nam i kraljevinu. Još imamo republiku od koje nam je i dalje muka, jer ona ni po Ustavu nije više naša i naših predaka koji ginuše za nju. Uvedoše nam tursku, arapsku i iransku muziku, a jezik i pismo rastočiše i uništiše. Decenijama prazniše Kosovo od Srba.
       Rasteraše, pobiše, uništiše i tela i duše, zavedoše diktaturu ološa i nikogovića. Upropastiše sve što je vredelo, a kasnije izvedoše i tenkove na ulice da se spasu od pravednog gneva narodnog. I produžiše vlast za još desetak godina.
       Za to vreme zbiše svoje redove, rasporediše se, pregrupisaše se, uvukoše se u DOS i ubediše nas na kraju da smo uzalud traćili snagu i zdravlje po ulicama deset godina. Zavladaše opet i to na perfidan način.
       Šta sad? Kako, ako još ikakvog života ima u nama, kako da se oslobodimo te hidre, te zle komunističko-internacionalističko-mondijalističke kobi koja će nas definitivno izbrisati iz spiska živih naroda?
       Kako? Od kog truleža i smrada da se počne? Ko može da nam pomogne, ako mi sami sebi nećemo da pomognemo? Apatija i beznađe nas ne vode nikuda - a borba za svakodnevno preživljavanje uz nešto hleba i mleka samo pomaže hidri (možda je bolje reći hordi) da zamagljuje istinu. A istina je bolna da bolnija ne može biti.
       Zagrebite malo gde god hoćete, zagrebite po ličnostima iz raznih dnevnih i nedeljnih listova, po raznim TV stanicama, po strankama građanskog, socijalističkog ili centrističkog opredeljenja, po “nevladinim organizacijama”, po istorijskim arhivima i dokumentacionim centrima - svugde će vam se keziti lik austrougarskog kaplara, svugde će vam se keziti avet antisrbizma.
       Da li ćemo ikada dobiti vlast koja će nas zaštititi od ove nemani, ako već neće moći da nas zaštiti od svemoćnih globalnih sila?
      
       MILUTIN ŽIVKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu