NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kampanja revizionizma

Strateški cilj kosovskih Albanaca je da se afirmišu pred svetom kao evropski narod hrišćanske tradicije, čime se pokušava minimizacija značaja Kosova i Metohije za srpski narod i stvara se osnova za izgradnju novog kulturnog i etničkog identiteta Pokrajine

      Protosinđel Sava(Janjić) iz manastira Visoki Dečani, nedavno je uputio otvoreno pismo srpskoj kulturnoj javnosti u kojem je ocenio da je ponašanje Rimokatoličke crkve na Kosovu i Metohiji u suprotnosti sa izgradnjom novih odnosa poverenja Srpske pravoslavne crkve i Vatikana:
       - Već tri godine, kaže otac Sava, rimokatolička jerarhija na Kosovu i Metohiji vodi aktivnu kampanju istorijskog revizionizma i podržava kvaziistorijske teorije, po kojima su srpski pravoslavni manastiri zapravo rimokatoličke crkve koje su okupirali Srbi. Rimokatoličke strukture u Pokrajini ostaju na pozicijama velikoalbanskog istorijskog revizionizma i direktno ili indirektno podstiču teorije da su pravoslavni Srbi došljaci na Kosovu i Metohiji i da su zapravo najznačajnije srpske crkve i manastiri rimokatolički i albanski.
       Ta teorija postaje izgovor za nastavak kampanje uništavanja srpskih svetinja i proterivanja preostalih pravoslavnih Srba.
       Strateški cilj kosovskih Albanaca je da se afirmišu pred svetom kao evropski narod hrišćanske tradicije, iako su najvećim delom muslimani. Na taj način se pokušava minimizacija značaja Kosova i Metohije za srpski narod i stvara se osnova za izgradnju novog kulturnog i etničkog identiteta Pokrajine, koja je već skoro sasvim očišćena od Srba.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu