NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Optužbe po mantiji

Na račun vladike vranjskog Pahomija iznete su optužbe koje ne mogu ostati bez jasnog odgovora

      Božićnu radost vernika Srpske pravoslavne crkve okrnjila je neprijatna vest iz novina da je Okružnom javnom tužilaštvu u Vranju podneta krivična prijava protiv građanina Tomislava Gačića navodno za bludne radnje nad trojicom maloletnika.
       U vremenu kada se mnogo toga dešava što je zdravom razumu teško shvatljivo, ova vest ne bi imala nekog velikog odjeka i toliku gorčinu da Tomislav Gačić nije svetovno ime episkopa vranjskog gospodina Pahomija. A velika je uloga vladike Pahomija u srpskoj crkvi. Ne samo što je vladika, i to u eparhiji preko koje se prelamaju mnogi događaji od sudbinskog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu, nego što je i član Svetog arhijerejskog sinoda i nosilac mnogih značajnih obaveza, među kojima je i vođenje pregovora o povratku izdvojenih eparhija u Makedoniji pod okrilje Srpske pravoslavne crkve, zatim vođenje dobrotvorne akcije “Udahnimo život Srbiji”, koju je sam pokrenuo a kojoj je cilj da koliko-toliko ublaži posledice “bele kuge”, tako što će svako od 33 porodilišta u Srbiji dobiti bar po jedan inkubator...
       Preko advokatske kancelarije Aleksandra Stojkovića u Vranju, protiv vladike Pahomija Okružnom javnom tužilaštvu četiri krivične prijave podnela su trojica mladića, koji za sebe tvrde da su žrtve seksualnog zlostavljanja (dvojica su u međuvremenu postali punoletni) i njihovi roditelji. Dve prijave su odmah odbačene, a preostale dve su prosleđene Opštinskom javnom tužilaštvu. Ali, slaba je to uteha za tako krupne (i ružne) stvari, pogotovo kada je reč o monahu, pa još i vladici!
       Priča je krenula iz lokalnih “Novina vranjskih”, koje navode da se njihovoj redakciji obratila trojica mladića “sa ozbiljnim optužbama na račun vladike vranjskog gospodina Pahomija, koji je, po njihovim rečima, svojevremeno atakovao na njihov seksualni integritet i opredeljenje”. Potom su navedene njihove priče, koje odmah po objavljivanju preuzimaju i neke beogradske dnevne novine. Vladika Pahomije, istog dana kada su “Novine vranjske” objavile te priče, izjavio je da je “povodom gnusnih, neosnovanih o neljudskih optužbi” obavestio patrijarha Pavla i Sveti arhijerejski sinod SPC. U saopštenju eparhije Vranjske, koje je potpisao vladika Pahomije, kaže se još: “Nedopustivo je suditi bez suda, presuđivati bez dokaza i to baš u vreme božićnih praznika. To je pokušaj da neprijatelji Hristovi preuzmu ulogu vrhovnog sudije.”
       Već sledećeg dana zasedao je i Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve. Saopštenje crkvene vlade neki su protumačili kao da je “nešto bilo”, pa se Crkva na ovaj način od toga distancira. Međutim, svako ko je malo više upućen u život srpske crkve reći će da to saopštenje govori nešto drugo: da Crkva hoće sve da izvede na čistinu, jer će jedino tako sačuvati svoju čistotu.
       U saopštenju Sinoda se kaže: “Povodom optužbi moralne prirode protiv Njegovog preosveštenstva episkopa vranjskog Pahomija, Sveti arhijerejski sinod izražava svoje žaljenje što sredstva javnog informisanja, pre bilo kakve sudske provere, tako olako prihvataju i daju u javnost nedokazane insinuacije kao činjenice.” Ali, Sveti arhijerejski sinod SPC eparhiju Vranjsku poverio je episkopu braničevskom Ignjatiju (Midiću), koji sa svoje strane treba da ispita ceo slučaj, ali i da zameni vladiku Pahomija koji je zbog srčanih smetnji morao privremeno da se povuče.
       Odmah po dolasku u Vranje vladika Ignjatije izjavio je da mu se čini da se “ovde radi o imitaciji nekih stranih dešavanja”, što je “danas ovde u modi”.
       I sam vladika Pahomije, pored srčanih smetnji, nastavio je svoju istragu. U svom novom saopštenju izneo je tvrdnju da su optužbe protiv njega izmislili advokat Aleksandar Stojković i albanski lobi na jugu Srbije. Hajku je, kaže, poveo advokat Stojković iz osvete, jer je 1993. godine smenjen sa mesta predsednika Crkvene opštine Vranje, zbog finansijskih propusta.
       “Ništa od onoga što su napisale Novine vranjske nije tačno”, tvrdi vladika, optužujući glavnog urednika ovog lokalnog lista Vukašina Obradovića da je u inostranstvu uspostavio vezu sa Oslobodilačkom vojskom Kosova i da je “posle razgovora sa Nedžatom Behljuijem iz Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kod Obradovića osvanula nova skupa štamparija”. Vladika kaže da je on na meti albanskih lobista koji pokušavaju da kupe preduzeće “Heba”, čiji je vlasnik dela akcija Srpska pravoslavna crkva, ali i terorističkih predvodnika koji pokušavaju da osujete gradnju pravoslavne crkve u centru Bujanovca.
       Obradović odbacuje sve optužbe na svoj račun, ne sporeći pri tom da su “Novine vranjske” dobile štampariju, i to polovnu, ali “na javnom konkursu Evropske agencije za rekonstrukciju kao pomoć nezavisnim medijima”.
       Sud je u ovom slučaju jedini koji posle svega može da saopšti punu istinu. A ona je neophodna svima kojima je, zaista, do istine!
      
       JOVAN JANjIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu