NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Titula premijeru

Na sajtu B92, objavljeni su rezultati dvonedeljne novogodišnje nagradne igre “Lažno obećanje godine”

      Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić pobedio je u trci za lažno obećanje godine. Internet izdanje medijske kuće B92 objavilo je rezultate novogodišnje nagradne igre “Lažno obećanje godine”, po kojima je premijer, osim za prvo mesto, zaslužan i za najveći broj lažnih obećanja - deset od ukupno 60 predloženih. Pobedničko obećanje izrečeno je 15. marta 2002: “Do kraja godine ćemo imati saveznu državu koja funkcioniše, koja je jeftina i gde se nadležnosti tačno znaju” (glasalo 217 čitalaca sajta B92).
       Prvi pratilac “Lažnog obećanja godine” izjava je Vojislava Koštunice, jugoslovenskog predsednika i dvostrukog kandidata na predsedničkim izborima u Srbiji. Datum - 15. jun, glasova 140. “Da bih se kandidovao za predsednika Srbije, prvo treba da bude rešeno pitanje Ustavne povelje i njenog usvajanja.”
       Drugi pratilac je obećanje šefa diplomatije Gorana Svilanovića od 18. maja: “Podneću ostavku ako do kraja godine ne budemo primljeni u članstvo Saveta Evrope” (90 glasova).
       Četvrto “lažno obećanje godine” je najava republičkog ministra za rad i zapošljavanje Dragana Milovanovića od 30. aprila: “Do kraja godine svi mladi nezaposleni ljudi sa visokom školskom spremom dobiće šansu da rade, jer je vlada odlučila da stvori fond iz kojeg će im se davati plate u periodu od šest meseci, dok će za poslodavce njihov rad biti potpuno besplatan” (88 glasova). Na petom mestu je aprilska tvrdnja direktora Zavoda za zapošljavanje Svetozara Krstića: “Pouzdano tvrdim da bi do kraja godine trebalo da se zaposli oko pola miliona ljudi” (86 glasova).
       U okviru rezultata, “Devedesetdvojka” ubacuje zanimljivost: neka od prvobitno ponuđenih lažnih obećanja morali su da povuku sa sajta pošto su ispunjena “bukvalno u poslednjim satima 2002. godine”. Reč je o izjavi Nataše Mićić da će zamrznuta sredstva Jugoslavije u SAD biti odmrznuta i najavi Gorana Pitića da će početi izrada antimonopolskog zakona.
       Uočljivo je i da se po broju lažnih obećanja, osim Đinđića, ističu i ministri Aleksandar Vlahović (osam obećanja), Božidar Đelić, Goran Pitić, Slobodan Milosavljević, Vladan Batić. Ne zaostaje mnogo ni guverner Mlađan Dinkić. Vojislav Koštunica ušao je na listu s tri izjave, a Miroljub Labus, takođe predsednički kandidat 2002 - s jednom izjavom. Možda će se neko iznenaditi, ali ime ministra policije Dušana Mihajlovića se pominje samo jedanput. Izdvojena je njegova izjava da će do kraja godine biti konstituisana institucija specijalnog državnog tužioca koji će voditi borbu protiv organizovanog kriminala.
      
       A. V.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu