NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zakonopravilo Svetog Save

dr Miodrag M. Petrović

      Teolog i naučni saradnik SANU dr Miodrag M. Petrović (diplomirao na Teološkom i Pravnom fakultetu u Atini) srpskoj nauci ostavio je u amanet dela posvećena zakonodavnoj aktivnosti Svetog Save. Trenutno prevodi i priprema Zakonopravilo Svetog Save, zakonski spomenik na staroslovenskom jeziku, nastao početkom 13. veka. Svetlost dana bi trebalo da ugleda na dan Svetoga Save, 27. januara.
       - Reč je o pravilniku koji reguliše život čoveka i obuhvata nasledno, stvarno, kompletno porodično pravo. Takav zakonski spomenik u to vreme nije imao nijedan od danas civilizovanih evropskih naroda, izuzev zakonskog spomenika iz 1215. godine, zvanog “Magna karta”, napisanog na latinskom jeziku i to na jednom podužem svitku pergamenta.
       Prva knjiga ovog zakonika trebalo bi, kako objašnjava Petrović, da sadrži oko 750 strana, posle koje će uslediti i druga istog obima. Dušanov zakonik je, kako navodi, u poređenju sa zakonikom Svetog Save samo - sveščica.
       - Zakonopravilo Svetog Save je od izuzetne važnosti. Za Srpsku pravoslavnu crkvu on je zvanični nomokanonski zbornik. Bez ovog zakonika nezamislivo je i izučavanje građanskog prava, kada je pravna nauka u pitanju. Posebna vrednost ovog spomenika leži u tome što obiluje bogatim srpskim srednjovekovnim jezikom i rečima koje su danas zaboravljene.
      
       D.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu