NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Borba za duševno zdravlje

Naziv “Republika” ne znači da se ona zalaže za republikansko uređenje. Potpuno je svejedno da li ćemo imati republiku ili monarhiju samo ako će to biti demokratska država

      Republika”, list za koji mnogi tvrde da nikada nisu čuli za njega ali ipak znaju šta u njemu piše, izašla je po tristoti put. List je osnovala grupa intelektualaca maja 1989. godine bliska tadašnjem UJDI-ju (Udruženju za jugoslovensku demokratsku inicijativu). Prema rečima Nebojše Popova, jednog od njenih osnivača i današnjeg glavnog urednika, “Republika” je bila jedno od sredstava kojim su želeli da “artikulišu potrebe, želje i volju građana da se dotadašnji jednopartijski sistem zameni demokratskim”.
       U godinama koje su usledile “Republika” je, kao i svi listovi koji su kritikovali Miloševićev režim, bila izložena represalijama - otet im je kombi za raznošenje štampe i bili su svrstani u kategoriju komercijalne štampe na koju se plaća porez na promet. Nevolje “Republike” nastavile su se i posle pada Miloševića. Posle privatizacije “Jugoinvesta” redakcija je izbačena iz barake u kojoj se nalazila. Smatrajući da je ovaj postupak bio nezakonit, uredništvo je povelo sudski spor u kome će pokušati da razjasni i kako je tekao ceo postupak oko privatizacije “Jugoinvesta”.
       Od avgusta 2002. redakcija “Republike” nalazi se u prostorijama NUNS-a sa kojim ima ugovor o zakupu. Pošto se sada prvi put nalazi u regularnim uslovima redakcija ima i dva stalno zaposlena člana, sekretara redakcije i šefa marketinga. Prema rečima Nebojše Popova svoje saradnike “Republika” bira na osnovu toga da li imaju “kritičko, slobodno, analitičko i autonomno mišljenje koje su sposobni da artikulišu na intelektualan i jezički ispravan način”. Novinari i saradnici “Republike” za svoj rad ne dobijaju autorske honorare. Uobičajeni tiraž “Republike” je oko 5 000 primeraka i prodaje se u svim zemljama bivše Jugoslavije. Nebojša Popov ističe da cilj izdavača ovog lista “Zadruge RES PUBLICA” nije profit već pokrivanje troškova proizvodnje lista. Politička orijentacija “Republike” sadržana je u dva gesla u njenom zaglavlju. Prvo je definiše kao “Glasilo građanskog samooslobađanja” a drugo, dodato u ratnim godinama, kaže da je ona “Protiv stihije, mržnje i nasilja”.
       “Naš naziv ‘Republika’ ne znači da se mi zalažemo za republikansko državno uređenje. List je dobio ime po latinskom izrazu RES PUBLICA (opšte dobro), što je na srpski prevedeno republika. Potpuno je svejedno da li ćemo imati republiku ili monarhiju samo ako će to biti demokratska država. Mi podržavamo sve koji pomažu demokratski proces. U zavisnosti od toga kakav bude bio ishod tog procesa zavisiće i sudbina lista” kaže Nebojša Popov. Ovakva koncepcija nailazi na podršku čitalaca i u “Republici” se ponose porukama koje su dobijali proteklih godina u kojima je isticano da je postojanje i redovno izlaženje lista bilo važno za održavanje duševnog zdravlja.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu