NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Miljanov đak

Najuspešniji trener kraljevskog kluba iz Madrida trenerski zanat učio je kao igrač od Miljana Miljanića koga smatra svetskim trenerom

      Kudiljo, Francisko Franko, još uvek je bio “gazda” države Španije - 1956, kada je ozvaničen klupski Kup fudbalskih šampiona Evrope. Te godine, kraljevski klub iz Madrida - “Real” bio je prvi, što će kasnije ponoviti sedam puta! U svojoj prvoj pojavi na tlu Evrope, tukao je državni klub FNRJ - “Partizan”, 4:0 u Madridu i poražen je sa 3:0 u Beogradu. Doduše, “Partizan” nije bio državni šampion, već je to bio “Hajduk” iz Splita, ali je dekretom igrao u ovom takmičenju. Savremenici kažu da je tako odlučio Svetozar Vukmanović Tempo uz blagoslov Tita, koji je intimno navijao za ovaj klub. “Real Madridu” bilo je lako da “pokori” Evropu, dakako fudbalsku, kada je u ekipi imao takva igračka imena poput Argentinca Di Stefana, Španca Genta, Munjoza, Riala, godinu dana kasnije Francuza poljskog porekla, Rajmona Kopu i Mađara Ferenca Puškaša...
       Sledeće tri decenije “legija stranaca” gazde Santjaga Bernabeua nije ništa učinila u fudbalskoj Evropi, osim što je zdušno u svom klubu imala Jugoslovene, bar tako su se izjašnjavali treneri Miljan Miljanić i Vujadin Boškov, kasnije igrači Milan Janković, Predrag Spasić, Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Dejan Petković i Perica Ognjenović. Pečat je, svakako, u stogodišnjici postojanja “Real Madrida” udario i Miljan Miljanić, ali i Predrag Mijatović koji je 1998. golom, protiv “Juventusa” vratio prestižnu titulu kraljevskom klubu a posle one čuvene pobede u finalu 1966. u Briselu protiv “Partizana”.
       Miljan Miljanić i vojvođanin Vujadin Boškov predvodili su sjajne igrače “Reala”, španske reprezentativce - golmana Migela Angela, Pirija, Roberta Martineza, Kamača (Miljanićev - izum), Santiljanu, Velaskeza, Amansija, Nemce Brajtnera i Necera, ali i Visentea del Boskea, danas u ulozi prvog “kouča” kraljevskog kluba iz Madrida s kojim je ovaj već osvojio dve titule klupskog šampiona Evrope. Del Boskea je u minuloj godini Institut za istoriju Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) proglasio za najboljeg trenera sveta.
       Visente del Boske se rado seća Miljana Miljanića za koga kaže da je najbolji trener sa kojim je radio u svojoj igračkoj karijeri. Za NIN Del Boske kaže: “Miljan je bio svetski trener, ali nažalost ‘Real’ nikada nije osvojio nešto više od španske titule.”
      
       U Srbiji se nedovoljno zna da ste bili jedan od ključnih igrača, sa Nemcima Brajtnerom i Necerom, u postavci igre Miljana Miljanića.
       - Koliko se sećam čak tri puta igrao sam značajne utakmice protiv selekcije Jugoslavije. Uglavnom smo pobeđivali, jer zahvaljujući gospodinu Miljaniću imali smo odličan uvid kako treba igrati protiv Jugoslovena.
      
       Danas koristite neke od metoda trenažnog procesa Miljana Miljanića?
       - Teško da mogu da odgovorim na ovo pitanje. Gospodin Miljan Miljanić je veliko trenersko ime. Ali, okolnosti i današnja igra su nešto drugo. Svakako da nešto koristim iz tog perioda. Pre svega iskustvo, smirenost na klupi, strpljenje i kada timu ide loše.
      
       “Real Madrid” je moćan klub, pre svega finansijski. Može da angažuje svakog igrača na svetu.
       - I vaše pitanje je moćno. Ali, to ne znači da je “Real” nepobediv. Tačno je da smo moćan klub, ali ako pratite naš šampionat i igre, ne možemo da kažemo da smo nepobedivi. Fudbal mog vremena i danas, mnogo se razlikuju. Pre svega, igra se brže i sa savremenijom opremom - cipelama, loptama...
      
       U veku postojanja “Real Madrida” ambicije su nesagledive. Sve osim osvajanja prvog mesta u Šampionatu Španije, Kupu šampiona Evrope, znači neuspeh. Valjda su zato kupljeni Portugalac Figo, Francuz, alžirskog porekla, Zinedi Zidan, Brazilac Ronaldo. Gde je tu kraj?
       - Fudbal uvek napreduje i zato nema kraja. Publika želi da gleda samo zvezde. Tako je u svakom sportu. “Real”, sa svim svojim titulama, mora uvek da teži osvajanju novih. Opredeljenje velikih klubova je da imaju najjače igrače. Jer, samo tako mogu da imaju profit.
      
       Znači da Šampionat Španije više nije toliko važan kao takmičenje u Evropi. Smatrate li da je jedna buduća liga Evrope bolje takmičenje od nacionalnih šampionata.
       - Sigurno da ne mislim. Kako bi se stvarali igrači ako ne bi bilo nacionalnih šampionata. Fudbal više ne bi bio to što jeste. Mislim da mogu postojati lige nacionalnih šampionata, ali da u isto vreme postoji jedna grupa timova koja bi igrala ligu Evrope.
      
       Španski klupski fudbal, zahvaljujući pre svega “Real Madridu” osvojio je sve moguće titule. Reprezentacija, sa tako moćnim igračima, nikada nije postala šampion sveta. Možda kada vi postanete selektor.
       - Tako nešto ne može da se lakim, prostim rečima objasni. Sigurno da je naša “Primera” (Prva liga) jedna od najjačih u svetu. Možda je to i zbog obilja stranih igrača, ali čitava Evropa i njene lige imaju internacionalce. Selektorsko mesto se ne može odbiti. Jedino znam da ako ikada postanem “glavni” trener selekcije Španije, upravo će naš narod od mene zahtevati titulu šampiona sveta...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu