NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odlazak predsednika

Za Čehoslovačku, kasnije Češku Republiku, Vaclav Havel je učinio najviše što se može, i zbog toga ga kako Česi, tako i svetska javnost, svrstavaju u red izuzetno uspešnih predsednika. To objašnjava njegovih trinaest godina na vlasti

      Vaclav Havel je u svemu bio veliki predsednik. Sada se u Češkoj Republici bira novi, u parlamentu i senatu, iako bi 86 odsto građana želelo da se o tome odlučuje na opštim izborima. Na prvim izborima nije bilo pobednika, na drugim će se Vaclavu Klausu suprotstaviti Miloš Zeman. Ostali protivkandidati su bacili peškire u ring. Liberal i socijaldemokrata, dve krupne ličnosti češke političke scene, uskoro će se suprotstaviti jedan drugom.
       Posle trinaest godina Havel odlazi sa funkcije predsednika Češke Republike. Od svih disidenata koji su se u vreme realnog socijalizma borili za slobodu, Havel je najduže ostao na vlasti. Trećeg februara 2003. godine, dramski pisac, esejista, disident i dugogodišnji politički zatvorenik napušta praški Hrad.
       Za Čehoslovačku, kasnije Češku Republiku, Havel je učinio najviše što se može, i zbog toga ga kako Česi, tako i svetska javnost, svrstavaju u red izuzetno uspešnih predsednika. To objašnjava njegovih trinaest godina na vlasti. Od sive zemlje realnog socijalizma, Čehoslovačka (od 1993. Češka Republika) je pretvorena u zemlju klasične zapadne demokratije, sa višestranačkim sistemom, razdvajanjem zakonodavne od sudske izvršne vlasti i slobodnim medijima. Obnovljena je privatna svojina, a ona koju su komunisti oteli od građana je vraćena. Češka Republika je danas otvorena zemlja, članica svih međunarodnih organizacija, i kandidat prvog kruga za članstvo u EZ. Češka Republika je zemlja u kojoj bogato investiraju najpoznatije svetske firme, od nemačkih, holandskih i američkih do japanskih i južnokorejskih. Sve to, naravno, nije samo Havelova zasluga. Kao čovek koji je u mladosti bio obeležen humanističkim levičarskim idejama, Havel je možda u pojedinim pitanjima oklevao, ali je u tom razdoblju na češkom političkom nebu sijala i druga zvezda, političar od i te kakvog formata, ekonomista Vaclav Klaus, koji nikada nije oklevao, posebno u pitanjima obnove demokratskog kapitalizma i uže privatne svojine.
       Havel, kome je samom vraćeno veliko bogatstvo, poseduje dve kuće - jednu u Pragu, drugu u Portugaliji, u kojoj će, najverovatnije, provoditi dobar deo godine. Obe su njegova lična svojina. Zajedno sa Klausom založio se za mirno razdvajanje Češke i Slovačke Republike. Poučen možda tragičnim jugoslovenskim iskustvom izjavio je da nikada ne bi dozvolio vojsci da se meša u unutrašnje sporove. Sa Klausom je u početku sarađivao uspešno, ali je kasnije došlo do razlaza i žestokih sporova. Ipak, u nedavnom govoru pred parlamentom i senatom, oštri polemičar Klaus je ocenio Havelov doprinos razvoju Češke Republike kao izuzetno pozitivan. Malo je šta rečitije od takve hvale najžešćeg oponenta.
       Havel je uživao izuzetnu popularnost među mladima. Prva žena Olga bila mu je oslonac u teškim danima tamnovanja, a posle njene smrti se oženio drugi put, glumicom Dagmar Veškrnovom, iz njemu bliskog, pozorišnog sveta. Činio je sve da Prag postane kulturna i intelektualna prestonica. Osnovao je Forum 2000, na kojem su se okupljali najistaknutiji svetski političari, intelektualci i disidenti. Raspravljano je o svim pitanjima ljudskih sloboda i kontroverznih sukoba. Politički zatvorenik iz vremena komunizma, posle osvajanja vlasti nije postao ravnodušan prema onima koji pate u bilo kom delu sveta. To ga čini svetskim političarem i izvesno je da će Havel i dalje delovati politički i intelektualno ne samo u svetskoj javnosti, nego možda i u međunarodnim političkim institucijama.
      
       SVETOZAR ILIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu