NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Inspektori na Kosovu

      
       Inspektori za vodoprivredu i zaštitu životne sredine iz Kraljeva danas su, po odobrenju Civilne misije UN (UNMIK), otišli na Kosovo da obiđu potencijalne zagađivače reke Ibar
       Na Kosovo su otišli republički inspektor za vodoprivredu iz Kraljeva Miloš Batalo, republički inspektor za zaštitu životne sredine Zoran Voštinić i hidrometeorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije Zoran Mrvić.
       Pred polazak na put inspektori su novinarima rekli da raspolažu podatkom UNMIK-a da je u ponedeljak, na profilu Kosovske Mitrovice u Ibru zabeleženo od 130 do 160 mikrograma fenola u litri vode, a u petnaest bunara kraj Sitnice u Vučitrnu između 50 i 540 mikrograma fenola.
       Republički inspektori će na Kosovu najpre obići Termoelektranu “Obilić”, a zatim i druge lokacije pokraj Ibra, za koje se sumnja da se iz njih zagađena voda izliva u Ibar. Načelnik Raškog okruga Mile Korićanac rekao je danas novinarima da će građane Kraljeva pijaćom vodom snabdevati cisterne, dok se problem vodosnabdevanja Kraljeva ne reši.
       “Vlada je ostavila rok od 30 dana Kraljevu da predloži rešenje za vodosnabdevanje. U opciji je vodosnabdevanje iz hidrosistema ‘Rzav’ koje se procenjuje na oko 10 miliona evra i izgradnja vodosistema ‘Lopatnica’, čija bi izgradnja trajala od pet do sedam godina i koštala oko 75 miliona evra”, rekao je Korićanac.
      
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu