NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Skup gladnih

      
       Na poziv Opštinskog veća samostalnih sindikata Bora (VSS), više od 5 000 Borana i Majdanpečana okupilo se u sredu na platou Doma kulture kako bi se skrenula pažnja republičkoj vladi na sve teže stanje u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Zaposleni u ovom preduzeću koji su posle protesta stupili u neformalni štrajk, i nemaju mnogo da izgube jer većina pogona ne radi zbog nedostatka sirovine, odnosno koncentrata bakra.
       “Svima je poznato da je u najtežim trenucima u Srbiji Bor pomagao drugima i sada nas interesuje da li će, u situaciji kada nam je najteže, drugi pomoći nama. Protest nema političku pozadinu, već je to borba za život, skup gladnih i poniženih građana kojima je zajednička gomila neplaćenih računa i neizvesna budućnost”, kazao je okupljenima predsednik VSS Bora Dragiša Trujkić.
       Predsednik SO Bor Krsta Kalčić dočekan je salvom zvižduka. Prema njemu je iz mase poletelo nekoliko sitnijih predmeta, a pred binom su pucale petarde. Ipak, on se hrabro obratio protestantima rekavši da Opština podržava zahteve sindikata upućene republičkoj vladi. Tenzije su potpuno splasle kada je objasnio da Opština nema nikakvog uticaja na rukovodstvo RTB-a od trenutka kada je to preduzeće preuzeo Odbor sastavljen od predstavnika republičke vlade.
       Posle protesta, sindikat je uputio otvoreno pismo republičkoj vladi i Skupštini u kojem se zahteva “hitno i neizostavno” rešavanje situacije u RTB-u i da se u što kraćem roku utvrdi strategija razvoja ovog kraja.
       Zatraženo je, takođe, da u roku od 10 dana premijer Srbije Zoran Đinđić i ministri za rudarstvo i energetiku, privredu i privatizaciju, ministri finansija i ekologije, posete borsku i majdanpečku opštinu kako bi se na licu mesta uverili u navode o stanju u RTB-u i preduzeli mere da se što hitnije izvrši restrukturiranje basena Bor.
       Inače, utisak je da su se okupljeni razišli razočarani, jer je sve trajalo oko 25 minuta, i u trenutku kada su se sa svih strana slivale kolone zainteresovanih građana.
       Prošle godine, opštine Bor i Majdanpek obeležile su vek rudarenja na ovim prostorima. Jubilej je obeležen neslavno, jer će 2002. biti upamćena po prvom zastoju borske Topionice zbog nedostatka sirovine. Ovaj, nekada slavni gigant i u svetskim razmerama, preživljava teške dane. Proizvodnja je desetkovana, a planovi za budućnost oprečni. Dok jedni tvrde da Timočka krajina leži na rudnom bogatstvu, drugi, među njima i srpski premijer, poručuju stanovnicima ovog kraja da se preorijentišu ka drugim delatnostima. U rudarskim mestima to se teško prihvata. Ovu tvrdnju možda najbolje ilustruje uzvik jednog od protestanata “Tito - kralju”.
      
       SAŠA TRIFUNOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu