NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Državna odšteta

Sa platnog spiska savezne administracije skinutoje 1 902 radnika, što je držvu koštalo nešto manje od 900 miliona dinara

      Da ste imali “nekog” da vas samo nekoliko dana pred Novu godinu zaposli u saveznoj administraciji sada biste možda bili bogatiji za desetak hiljada evra. To nije nikakva igra na sreću: Socijalni program savezne vlade. Još jedna tranzicijska priča.
       Dakle, samo nekoliko dana pred Novu godinu potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus zamalo da priredi pravi monetarni udar svom partijskom kolegi guverneru Mlađanu Dinkiću. Tih dana je, naime, na “ulicu” pušteno oko 15 miliona evra u dinarima. Dinari su na ulicu izašli, sve do menjačnica, u džepovima radnika savezne administracije koji su u okviru socijalnog programa vlade napuštajući državnu službu dobili otpremnine u visini od 24 plate. Neki od njih, kako tvrde upućeni, na poslu koji su ostavili proveli su i čitavih mesec dana. A neki su, što bi rekao Vladan Batić, i Crnogorci.
       Teško je dokazati, na primer, da je jedan iskusan advokat, sa razrađenom privatnom praksom, koji već dve godine honorariše u jednoj saveznoj instituciji (što je takođe zakonski problematično), samo mesec dana pred podelu otpremnina dobio stalan posao kojega se odrekao odmah pošto je pokupio pozamašnu otpremninu. Ko nema dokaza o takvim stvarima bolje i da ne priča. Ili, da ima onih koji u Saveznoj vladi daju otkaz, uzmu otpremninu i zaposle se u republičkoj vladi, iako je tako nešto zakonom zabranjeno.
      
       Jedan odsto
       “Takvih će sigurno biti”, ubeđen je ministar Batić. Ali, on ne zna, pa priča samo principijelno. Jedan drugi ministar, Zoran Živković, savezni ministar policije opet priča samo procentualno. Da zloupotreba ima, izgleda da je čuo i on, ali, kako je rekao nedavno na konferenciji za štampu, radi se o jednom vrlo malom procentu. Možda manje od jedan odsto. Ni on ne zna koji su to ljudi, samo koliko ih ima. Jer da zna, valjda bi rekao kolegama u Saveznoj vladi.
       “Mi smo imali sednicu Savezne vlade i niko nije prijavio nijedan slučaj zloupotrebe”, kaže v.d. saveznog ministra finansija Veroljub Dugalić.
       Bio je na sednici i Živković i ništa nije rekao. A niko ga nije ni pitao.
       Da je zloupotreba bilo, veruje i zamenik generalnog sekretara Savezne vlade Igor Jovičić. “Kakvi su to ljudi koji su mogli tako nešto da urade, to je jasno”, kaže Jovičić više se baveći karakterom, nego identitetom onih koji su možda prekršili zakon. Za ovo drugo, smatra on, trebalo bi da se pobrinu budžetski i upravni inspektorati koji će sve nezakonitosti, ukoliko ih ustanove, prijaviti Saveznoj vladi. “Puno se prašine diglo oko toga, a da nije bilo budžetskog suficita, ništa od svega ne bi ni bilo”, zaključuje pomirljivo Dugalić.
       A suficit koji je ostvaren prošle godine u saveznoj kasi iznosio je šest milijardi dinara. Jedinstven slučaj u Evropi, ističe ministar finansija. “A o tome niko ništa nije pisao”, dodaje. Svi su se uzbunili kada su od tog viška počele da se dele otpremnine. A na to je “otišlo”, kaže Dugalić, tačno 892 885 000 dinara, čime je zbrinuto i sa platnog spiska države “skinuto” 1 902 radnika savezne administracije, iz svih 55 korisnika saveznog budžeta. Prosečna otpremnina iznosi 469 hiljada dinara, najmanje su oko 350, a najveće oko 550 hiljada dinara. Mali je broj onih koji su dobili otpremninu veću od 550 hiljada dinara, kažu podaci Ministarstva finansija.
      
       Samostalni Srbi
       Koliko je Crnogoraca primilo otpremninu, Dugalić ne zna. Ministarstvo finansija, kaže on, nije vodilo nacionalnu evidenciju. Za njih su sve to radnici. A ako Srbima smeta što Crnogorci uzimaju otpremninu, ili što su do sada uzimali platu, trebalo je to ranije da kažu, smatra on. Međutim, stav Srbije je da se sačuva zajednička država, opominje.
       “Priče o astronomskim otpremninama su besmislica. Niko nije dobio otpremninu od 35 hiljada evra, o čemu govori Batić. Ma, ni blizu”, tvrdi Dugalić.
       Ali ministar pravde kaže da će uskoro imati papire kojima će potkrepiti svoju priču. Crno na belo, koliko je ko dobio, koliko su dobili Crnogorci, ko je otkupio savezne stanove, i još ponešto.
       “Problem je što Srbija plaća otpremnine Crnogorcima”, ljut je ministar. Samostalni Srbin po opredeljenju, Batić smatra da srpski poreski obveznici nisu dužni da prazne svoje džepove i pune džepove Crnogoraca. Dosta je, smatra on, što su “crnogorskim kadrovima” u saveznoj administraciji Srbi protekle tri godine, koliko Crna Gora ne učestvuje u saveznom budžetu, davali plate. Mnogo bi bilo da im sada daju i “miraz”. I to od 70 000 maraka, kaže on. “I oni se onda vrate tamo i zaposle se opet u državnoj službi”, predviđa Batić. Da se tako nešto događa sa srpske strane, još nije čuo.
       “To bi bilo krivično delo”, objašnjava ministar Dugalić. Naime, prema odluci Savezne vlade, radnik koji uzme otpremninu nema prava naredne dve godine da se zaposli u državnoj službi, a eventualni pokušaj kršenja ove odluke trebalo bi da bude onemogućen zabeleškom u radnoj knjižici. Savezna vlada je, takođe, poslednjih godinu dana uvela zabranu zapošljavanja u saveznoj administraciji, ali izuzetaka je, priznaju nadležni ipak bilo. Doduše, uz saglasnost Savezne vlade, tvrdi Igor Jovičić.
       Da je neko samo pre mesec dana našao uhlebljenje u saveznim institucijama, a odmah potom uzeo i otpremninu niko nije čuo ni u šali. Oni koji su čuli, naravno, ne znaju o kome se radi. A i oni koji znaju o kome se radi, a ima i takvih, nikada to neće priznati javno. Svi se oni jednim imenom zovu - saučesnici.
      
       DRAGANA MATOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu