NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kad vlada smenjuje

Dragomir Antonić

      
      
       Etnolog Dragomir Antonić tvrdi da je “sklonjen”, jer je otkrio da su, zbog neodgovornosti kustosa i konzervatora, sistematski uništavani vredni umetnički predmeti.
       - Retki primerci srpske nošnje sa zlatovezom propadaju poslednjih sedam godina zbog neadekvatnog postupka prilikom dezinsekcija koje su rađene svakih šest meseci, što znači da je uništeno oko 3 500 predmeta iz 19. veka zbog nebrige i nestručnosti zaposlenih. Takođe, Etnografski muzej je verovatno jedina institucija ove vrste u kojoj popis umetničkih predmeta nije rađen poslednjih 30 godina, dok se redovno popisuju stolice, stolovi, pepeljare...
       Na sastanku sa konzervatorima i kustosima Antonić je, kako sam kaže, pokrenuo razgovor o ovom problemu i tražio imena stručnjaka koji mogu da ga reše. Umesto toga, 13 zaposlenih uputilo je pismo Ministarstvu kulture u kome osporavaju Antonićevu stručnost, da bi ga, potom, vlada smenila.
       - Potpredsednik vlade Žarko Korać je iz ličnih razloga uticao na odluku o mojoj smeni i to na sednici kojoj nisam prisustvovao. Neverovatno je da nisu smatrali za shodno ni da provere podatke o kojima govorim. To je dovoljan pokazatelj da vlada štiti nerad i neodgovornost.
      
       N. D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu