NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Pedofilija

      
       Tema pedofilije duboko je potresala poslednjih godina Katoličku crkvu. Seksualna zloupotreba dece nije bila u obliku izolovanih incidenata, već kao prava epidemija.
       Poslednjih meseci pojavili su se prvi slučajevi pedofilije među pravoslavnim duhovnicima i to, kako u Srbiji tako u Crnoj Gori. Naravno da su crkva i sudstvo pokazali neophodnu meru opreznosti, očekujući dokaze za inkriminisane radnje.
       S druge strane, šok je bio velik, jer jedno je zloupotreba dečaka od strane huligana i probisveta, a drugo je kada su prestupnici oni koji bi trebalo da budu primer moralnosti.
       Doživljavamo kao nešto monstruozno i kada se ispostavi da bi crnogorski zamenik državnog tužioca mogao biti učesnik u lancu seks-trafikinga, onaj koji bi trebalo da bude progonitelj takvih prestupnika.
       Mora biti da nešto nije u redu s poretkom našeg sveta kada se pedofilija tako masovno pojavljuje među življem kojem se celibatom poriče pravo na erotski život. Strahotno je, ali nije slučajno da katolički sveštenici i pravoslavni monasi posežu za prvim seksualnim objektom koji im je pod rukom... Celibat je, očigledno krajnje neprirodan, čak i kada se pravda žrtvom koju duhovnik, u ime vere, mora da podnese. Instinkt je masovno, nadjačao moralno, i krenuo u pervertovanom smeru, jer im nije dozvoljena žena. To je mogla biti ozbiljna tema nekih budućih reformatora svakodnevnog života verskih pastira. Siguran sam da oni neće nikada odobriti pedofiliju, ali brak sa ženama možda hoće.
       Pedofilija je početkom 19. veka značila svaku ljubav prema deci (što doslovno ova kovanica i znači na starogrčkom pais, paidos, dečak, a philein voleti).
       Godine 1906. švajcarski seksolog Ogist Forel (1848 - 1931) predložio je termin “erotska pedofilija” za perverznu seksualnu naklonost prema deci, o kojoj danas raspravljamo. Kasnije je pridev “erotski” izostavljan, i pedofilija je ostala termin za seksualnu naklonost prema deci, bez obzira na pol. U poslednje vreme, međutim, pedofilijom se gotovo isključivo naziva seksualna zloupotreba dece muškog pola.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu