NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I posle svega

I posle svega ostaje nejasno da li se u Beogradu rodila beba klon ili se srpski klon rodio - u Meksiku!?

      Rimski ginekolog Severino Antinori još, navodno, štrajkuje glađu ispred zgrade italijanske vlade u Rimu, a novinarka Ljupka Lazić, verna senka Antinorija, još je u Beogradu. Za upućene to je veoma važan podatak. Ali, zahvaljujući Ljupki Lazić NIN i u ovom broju ima ekskluzivni intervju sa “bogom kloniranja”.
       - Od moje posete Beogradu, početkom decembra 2002. kada je objavljena u srpskim medijima vest da će se prva beba klon roditi u Srbiji, bukvalno sam opkoljen novinarima iz celog sveta. Pokušao sam da ih zamolim da me ostave na miru bar jedan mesec, ali nije vredelo. Zato sam se povukao da radim, jer se bavim veoma humanim, odgovornim poslom i to je bila veoma delikatna faza.
      
       Zašto ste nestali uoči 20. januara, kada su vas očekivali u Beogradu?
       - To su posle praznika bili veoma važni dani kada sam morao da nastavim da radim, ali sam poučen tim što se insceniralo oko mogućeg rođenja bebe klona u Srbiji, shvatio da u tom periodu moram da budem potpuno odvojen od javnosti i da odradim dalje tiho, stručno, profesionalno, u miru sve, ovog puta, samo sa svojim timom stručnjaka. Moj tim i ja smo zato veoma odgovorno i dugotrajno radili na tome, da bismo došli do najboljih mogućih rezultata.
      
       Čuli smo da se vaša prva beba klon rodila u Meksiku i da je zdrava i napredna i da je muško. Da li su roditelji iz naših, srpskih krajeva?
       - Sve je moguće. U Meksiku imam svoj tim, ta zemlja još uvek nema zakon o zabrani kloniranja i možda je to i tako kako se priča.
      
       Sve je moguće - bio je vaš odgovor i u Beogradu, kada su vas pitali da li će se 20. januara roditi beba klon u Srbiji?
       - Tačno je da sam i tada tako odgovorio. Tačno je da sam rekao da se beba klon može roditi i u Srbiji. Ponavljam da sam bio korektno pozvan od cenjenih kolega iz Jugoslavije, na Kongres koji već ima dugu tradiciju. Bio sam zadovoljan što ću se sresti sa kolegama iz vaše zemlje, da njima izložim rezultate nekih istraživanja i da bar u prolazu vidim kako sada živi narod kome se divim, pa sam zato poveo i suprugu i platio put ćerki i zetu, jer je i njima bilo drago da vide Beograd. I bilo mi je drago da vidim kako se kod vas radi na lečenju steriliteta. Zaista sam bio prijatno iznenađen kada sam video da se radi na svetskom nivou, i da su na nekim klinikama stvoreni uslovi za to. Pored toga, sa porodicom sam obišao Beograd i divio mu se. Čak sam poneo i šljivovicu, glavice kiselog kupusa i ajvar u Rim.
       Zbog svega toga, moram da izjavim da mi je veoma žao zato što smo posle tog mog zvaničnog učešća na Kongresu i posle te veoma prijatne i značajne posete Beogradu, svi mi, a naročito moj tim, bili izloženi raznim pritiscima, ispitivanjima i pravoj kontinuiranoj torturi novinara iz celog sveta.
      
       Ali, shvatite, kada su novinari čuli da ste rekli da je moguće da se u Srbiji rodi beba klon i kada su objavljene vaše fotografije u beogradskoj privatnoj klinici “Papić”, sve je to intrigiralo novinare.
       - Kloniranje ne sme da izaziva skandal a nije ni tema za svakodnevnu priču, jer je to veliki naučni pionirski posao koji izaziva strah, interesovanje i mnoga pitanja, ali to je za naučne činjenice i objašnjenja a nije za raspredanje po novinama.
      
       Možete li da kažete sada nešto više, makar i za novine?
       - Da, čekao sam žive rezultate (rađanje klonova, prim.red.), pa da ih zvanično objavim, stavim na ispitivanje i dalje pod kontrolu novih adekvatnih zakona. Ali, sve to što se pisalo u celom svetu, od decembra pa do sada, baš u ovom važnom periodu moje pripreme, nažalost izazvalo je veoma negativne reakcije i teške posledice i doprinelo je da se stvori negativna klima oko mog naučnog rada, pa je pod takvim pritiskom raznih priča i nagađanja i ministar zdravlja Italije, g. Sirka morao da izda nalog za pretres mog naučno-medicinsko-laboratorijskog ali i poznatog ginekološkog Centra za lečenje steriliteta u Rimu, tražeći i tamo kloniranu bebu. To je ugrozilo moj ugled i dalji naučni rad a i rasteralo, uplašilo mnoge moje uobičajene pacijente koji dolaze iz celog sveta zbog lečenja steriliteta. Tako je mnogo toga što sam uspešno radio preko 20 godina, kao i sva moja nova naučna dostignuća, dovedeno u pitanje. Zato sam i počeo štrajk glađu u Rimu, na trgu ispred palate Ćigi, zgrade italijanske vlade.
      
       LjUPKA LAZIĆ
      
Na meti i Hrvati

Brižit Boaselije, direktorica Klonejda, u zagrebačkom “Globusu” od 24. januara, kaže da bi rado klonirali i Hrvate za 200 000 dolara po klonu. A i iz Makedonije u NIN stižu vesti da u Skoplju počinje da radi klonerski lobi. Pojedini uvaženi ginekolozi počinju, preko medija i javnih tribina, da lobiraju za kloniranje u Makedoniji. Ali, Brižit Boaselije najavljuje i još dramatičnije događaje. Uskoro će tehnologija kloniranja postati dostupna svakom ko se od stručnjaka širom sveta za to interesuje. To nas, opet, navodi na zaključak da između Severina Antinorija i Brižit Boaselije i ne postoji ljuta konkurencija, već, ilegalna čvrsta saradnja. Jer, kako protumačiti da je Severino Antinori, svojevremeno, japanskoj princezi pomogao da se veštački oplodi i japanska dinastija dobije naslednika, a da, prošle nedelje, Brižit Boaselije objavi kako je u Tokiju rođena prva japanska beba-klon.
       Po NIN-ovom saznanju rođenju japanskog klona trebalo je da prisustvuje i Antinori, samim tim što je trebalo da obiđe trudne klon-majke u Moskvi i Pekingu. Ali, da bi se saradnja Boaselije - Antinori prikrila, rimski doktor odleteo je, čak, u Meksiko gde se rodio klon srpskog porekla. A Meksiko bi, zvanično, trebalo da bude zona interesovanja realijanaca, jer prvi ženski klon Eva je rođena u Los Anđelesu, a možda i u samom - Meksiku.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu