NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Plava čigra

in memoriam

      Uvek je mogao da kaže da je najbolji - ostali stoj!
       Miloš Milutinović (rođen 5. februara 1933. u Bajinoj Bašti), stariji od braće fudbalera Milorada i Velibora, bio je igrač, prosto rečeno, svetske klase i da su ga Bog i zdravlje bolje poslužili tokom karijere bio bi najverovatnije najbolji napadač kojeg je srpski fudbal ikada izrodio. Elegantan u trku, sa briljantnom tehnikom u baratanju sa loptom i sa odličnim šutem obema nogama i glavom, za vreme svog fudbalskog bitisanja, od onih koji su lako prepoznavali veštinu ove igre, zavredeo je epitet “plava čigra”. Plava, zbog svoje uvek besprekorno doterane frizure i boje kose, čigra već zbog prepoznatljivog baratanja loptom - s obe noge.
       Miloš Milutinović bio je kapiten omladinske reprezentacije Jugoslavije 1951. Proglašen je za najboljeg fudbalera šampionata Evrope kada je ta selekcija osvojila prvo mesto. Iste godine je iz Bora došao u FK “Partizan”, gde je igrao na mestu centarfora ili polutke (po starom zvanju mesta u ekipi), do 1958.
       Kada ga je bolest odvukla sa fudbalskog igrališta, veliki klub se odrekao njegovih usluga. Tako nisu razmišljali u čuvenom “Bajernu” iz Minhena. Usledilo je lečenje i nastavak karijere. Kasnije u francuskim klubovima “Stad Frans” i RC “Paris”, sve do Karaburme i OFK “Beograda”, u poznijim godinama. Za nacionalnu selekciju igrao je na dva svetska šampionata 1954. i 1958. Sa zvaničnom diplomom trenerske škole bio je trener leskovačke “Dubočice”, zrenjaninskog “Proletera”, zatim meksičkog kluba “Atlas” iz Gvadalahare, mostarskog “Veleža”, naravno i “Partizana” sa kojim je 1981. osvojio državno prvenstvo. Bio je selektor, dve godine, nacionalne selekcije Jugoslavije.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu