NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kabinetom do stana

dr Slobodan Marinković

       Dok se s jedne strane osniva Sud časti Beogradskog univerziteta, na drugoj strani slučaj profesora Slobodana Marinkovića s Medicinskog fakulteta ukazuje na sve osim na podizanje časti BU
       Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Slobodan Marinković poslednjih osam godina živi i radi na Institutu za anatomiju, zajedno sa “leševima i kosturima - arheološkim iskopinama sa raznih lokacija”. Razočaran činjenicom da ni nova vlast ne vodi računa o svojim svetski priznatim naučnicima, odlučio je da zaključa Institut kako bi skrenuo pažnju javnosti.
       - Pre nego što sam zaključao kabinet, faksom sam obavestio dekana Medicinskog fakulteta profesora Vladimira Kostića i medije da će Anatomski institut biti blokiran dok mi se ne dodeli stan. Umesto podrške, dekan se pojavio u pratnji šest policajaca i time pogazio autonomiju univerziteta. Istog dana, 8. januara, doneo je odluku o mojoj suspenziji i od tada je moj položaj na fakultetu neizvestan.
       Već 17. januara, kaže naš sagovornik, dekan je oformio komisiju koja bi trebalo da ispita ceo slučaj i da pokaže da li postoje opravdani razlozi za Marinkovićev otkaz. Za to vreme Marinkoviću je oduzeto pravo da održava predavanja i ispite studentima (tri stotine njih ga je dosad podržalo).
       - Ne znam da li je reč o istražnoj ili disciplinskoj komisiji i šta ona treba da ispita. Ostalo je jasno, na ovaj čin sam se odlučio iz egzistencijalnih razloga.
      
       Dekan Medicinskog fakulteta, profesor dr Vladimir Kostić revoltiran je nizom neistina koje je na njegov račun izneo profesor anatomije dr Slobodan Marinković. Prema njegovim rečima, Marinković je dosad imao podršku Uprave fakulteta, koja se nekoliko puta za njega založila kod ministra prosvete Gaše Kneževića. Međutim, Marinković je odbio sve ponude iz Ministarstva.
       - Stručnost i kvalifikacije profesora Marinkovića su neosporne, ali on je jedan od mnogih čijim radom se ponosi Medicinski fakultet i, takođe, jedan od mnogih koji nema rešeno stambeno pitanje. Ipak, zaključavanjem Instituta on je onemogućio nastavu i naneo veliku štetu ugledu fakulteta. Zbog toga je suspendovan, a komisija će konačno utvrditi sve činjenice ovog slučaja.
       Profesor Kostić ne poriče da je obavestio policiju o ovom slučaju, iako, kaže, nema govora da je narušio autonomiju univerziteta.
       - Kada neko blokira zgradu fakulteta moja je obaveza da pozovem policiju. Uostalom, prisutni mogu da posvedoče da nijedan policajac nije ušao u zgradu. Svako ko je zainteresovan za ovaj slučaj, može da dođe na fakultet i da ispita da li je neko vršio pritiske na Marinkovića.
      
       N.D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu