NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Slaba vladina karika

(“Šta sve zna Ljiljana Buha”, NIN br. 2716)

      
      
       Nedavno je u nedeljnom broju “Politike” objavljen zanimljiv i lepo napisan članak o gospođi Mariji Rašeti-Vukosavljević, republičkom ministru za saobraćaj i telekomunikacije.
       Već iz samog podnaslova, u kome se sugeriše da je reč o osobi koja je na našoj političkoj sceni isto ono što je bila i nekadašnji engleski premijer Margaret Tačer, kao i iz teksta koji sledi, moglo bi se zaključiti da je naša ministarka jedna vanserijska ličnost. Nažalost, rezultati koji stoje iza nje u protekle dve godine, ne samo da to ne potvrđuju, već se slobodno može reći da gospođa Rašeta predstavlja najslabiju tačku u sadašnjoj srpskoj vladi.
       Gospođa Rašeta je na mesto ministra došla skoro bez ikakvog radnog iskustva, a pogotovu ne iskustva na položaju ministra. Ministarstvo za saobraćaj i telekomunikacije je veoma značajno ministarstvo, posebno deo koji se odnosi na telekomunikacije. Kako je gospođa Rašeta dipl. inž. građevine, jasno je da ona u toj oblasti i nije mogla da ostvari potrebne rezultate. Sektor telekomunikacija je u sadašnjem ministarstvu veoma slabo razvijen. Postoji samo jedan pomoćnik, g. Bednarik, koji je na tom mestu ostao i posle 5. oktobra, iako je bio provereni julovski kadar.
       U prethodne dve godine grupa eksperata, van ministarstva, intenzivno je radila na pripremi novog zakona o telekomunikacijama. Nažalost, u tom periodu u radu ove grupe učestvovao je samo g. Bednarik, i to prilično paušalno. Znajući koliko je ovaj zakon važan za razvoj telekomunikacija u našoj zemlji, vrlo je čudno da g. Rašeta nije našla za shodno da se tom problemu više posveti, i da u samom ministarstvu formira odgovarajuću ekspertsku grupu. Istina, gđa Rašeta je prisustvovala samo jednom sastanku ekspertske grupe za izradu zakona o telekomunikacijama, kada je posao već bio doveden do kraja.
       O tome u kojoj meri je Zakon o telekomunikacijama loše predstavljen kolegijumu Vlade Republike Srbije, najbolje mogu da posvedoče prisutni ministri. Da nije bilo dodatnih objašnjenja ministra g. Vlahovića i g. Hibera koji je rukovodio izradom zakona, verovatno je da bi zakon i dalje bio “na ledu”.
       U protekloj godini nezavisna ekspertska grupa, van ministarstva, radila je na izradi strategije razvoja telekomunikacija u našoj zemlji. Ova grupa je ostala potpuno anonimna, ali je zato na prezentaciji ove strategije na Vladi Republike Srbije gđa Rašeta ovu strategiju predstavila kao rezultat svog rada. Komentar ovome, verovatno, nije potreban.
       Na kraju jedna posebna i iritirajuća neistina. U pomenutom članku u Politici gđa Rašeta je predstavljena kao osoba koja je rukovodila sklapanjem sporazuma o otkupu italijanskog dela Telekoma Srbija. Po svojoj funkciji imao sam detaljan uvid u ove pregovore. Pregovore sa Italijanima je vodilo rukovodstvo Telekoma, pre svega prof. Hiber, kao predsednik Upravnog odbora, u saradnji sa generalnim direktorom Telekoma g. Petrovićem. Gospođa Rašeta je tu imala, nažalost, vrlo malu, zanemarljivu ulogu. Pre bi se moglo reći da je svojim nastupima više štetila ovim pregovorima.
       O tome u kojoj meri je oblast telekomunikacija u prethodne dve godine bila zanemarena, i koliko je tome kumovalo Ministarstvo za saobraćaj i telekomunikacije, moglo bi još mnogo toga da se kaže.
      
       PROF. DR BORIVOJ LAZIĆ,
       Elektrotehnički fakultet


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu