NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Carinici

      
       Jedan u osnovi običan pojam ima veličanstveno ime - carina. Srpska država je nekada davno dažbinu dovela u vezu sa carem, polazeći od toga da pripada caru carevo, a Bogu Božje. Ono što vam je podanička dužnost, plaćate kada prelazite granicu, a naziva se i danas veoma pompezno - carevim. Smatra se da reč car potiče od titule rimskih careva imperator caesar augustus.
       Oni od kojih zazirete kada imate više robe nego što je dozvoljeno zovu se kod nas carinici.
       Sada su se oni pobunili. Na originalan način, primenjujući, strogo, pravila službe. U istoriji sindikata poznata vrsta štrajka. I granica nam se zagušila. Putnici i roba čekali su ovih dana satima da uđu u zemlju. Privreda je štetila zato što se “poštuju” zakon i propisi.
       Birajući predstave za Beogradski internacionalni teatarski festival, dosta sam toga doživeo na raznim belosvetskim granicama. Na osnovu moga iskustva carinici na granici su oni prvi koji odaju sliku mentaliteta jedne zemlje, pa često i trenutnih političkih tendencija.
       Nije slučajno da su se carinici Istočne Nemačke brinuli da slučajno u njihovu zemlju ne unesem neku ideološki sumnjivu literaturu. Sovjetski carinici su, opet, branili svoj narod od pornografskih časopisa, a rumunski (u doba Čaušeskua) od zapadne štampe.
       Jednog Kineza i mene bez ikakve robe naš carinik je, uz osmeh, nazvao “lošim mušterijama”. Moj školski drug iz studentskih dana koji je u međuvremenu postao carinik, raspitivao se ljubazno za moje zdravlje i porodicu, a pri tom je trenirao strogoću, tako što mi je podrobno preturao po koferu.
       Englezi carinu zovu customs, dakle nešto što je uobičajeno da se plaća. Francuska i italijanska reč za carinu douane i dogana potiču od persijske reči divan, skupština, dvor, razgovor, zbirka ocarinjene robe, a kasnije i antologija pesama. Divan je i, naravno, još jedna internacionalna reč za sofu (na kojoj mi divanimo). Rusi za carinu kažu tamožnja, što u krajnjoj instanci potiče od istočnjačke reči za pečat, i ukazuje da se pečatom potvrđivalo kako je roba ocarinjena.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu