NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šabačka igranka

Onaj i oni, koji su po drugi put sahranili velikog glumca zbog izmišljenog i nedokazanog greha, pokazali su naličje demokratske vlasti Demokratske stranke u Šapcu

      I, šta je, konačno, zgrešio glumac Ljubiša Jovanović? Bio je komunista i bio je savezni poslanik godine 1951. godine. A komunisti su posle Drugog svetskog rata naneli mnogo zla Šapčanima.
       Da li je i Ljubiša tada okrvavio ruke?
       Nije, ali je bio komunista. (Ljubišinog starijeg brata su upravo oslobodioci streljali 1944. godine, prim. R.S.)
       Tako, u poslednje dve nedelje - od kada smo na stranicama NIN-a pokrenuli pitanje zbog čega je skinuto ime Šapčanina Ljubiše Jovanovića sa pozorišta u Šapcu - izgleda svaki dijalog sa predstavnicima vlasti u ovom gradu. A vlast je, uglavnom, jedan čovek -predsednik opštine Dušan Petrović. Svi ostali, zaposleni u ovom pozorištu protiv su promene imena. Upravni odbor ove kuće je takođe rekao svoje “ne”. Član UO i potpredsednik SO Šabac zadužen za društvene delatnosti dr Mladen Đerić je objasnio:
       - Nismo uopšte konsultovani o promeni imena teatra, što Statut podrazumeva. Posle žučne diskusije no sednici UO u kojoj je predsednik sindikata pozorišta zastupao jedinstveno mišljenje zaposlenih da su protiv promene imena, doneli smo odluku da se sve preispita i ispoštuje procedura. Predsednik SO Šabac, međutim, na ovo odgovara da je “odluka o promeni imena šabačkog pozorišta dobra i ne postoji nijedan razlog da se ona promeni. Vreme će pokazati da smo bili u pravu”.
       “Na adresu ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije Branislava Lečića stiglo je pismo protesta iz Saveza dramskih umetnika Srbije. I odmah je odgovoreno da “Ministarstvo kulture i javnog informisanja pokušava da stupi u kontakt sa nadležnima u Šapcu, kako bi steklo uvid u ono što se desilo i ova neprimerena greška bila ispravljena”.
       A nekoliko dana kasnije, ministar Lečić je izjavio:
       - Moramo se osloboditi centralizacije uprave. Ono što se stavi kao zvanično ime neke ustanove, pa se nakon toliko godina skine, predstavlja pravu igranku. Naše sazrevanje nije brz proces. Opštinske vlasti imaju pravo da odluče, ali ne i da su u pravu tom odlukom. Tvrde da potomci ne reaguju na to ime. Katastrofa je nekon toliko godina negirati nečije zasluge. Iako imaju pravo na to, ne znači da su u pravu. Dozvolimo im da shvate. Jer, kada rešite da uklanjate nečije ime, trebalo bi najpre dobro da razmislite, da ne budete u situaciji da se kajete.
       Sva je prilika da je ovo najviše što je ministar, Šapčanin, mogao da uradi. Da kaže kako se lično ne slaže sa takvom odlukom, ali da svojim autoritetom i sa mesta na kome se nalazi ne može da utiče na vlast u Šapcu. I tu je u pravu. Na ovakvu odluku mogu da utiču samo oni kojih se to neposredno tiče - zaposleni u pozorištu, odnosno njihov Upravni odbor od kojeg nije potekla inicijativa za promenu imena i koji se energično protivi brisanju imena Ljubiše Jovanovića iz naziva njihovog pozorišta.
       Drugačiju odluku bi mogli da donesu samo oni isti odbornici koji su već glasali onako kako im je od strane opštinske vlasti rečeno da treba. Predsednik opštine je kategorično protiv toga. Njemu u Šapcu niko ne sme da protivreči, kažu da se već dovoljno iznervirao što se napravio ôslučaj tamo gde ga nema”. I poručuje zaposlenima da će ih najpre sve otpustiti, a onda će pozorište sa njima potpisivati pojedinačne ugovore. Biće to pravi početak reforme pozorišta kojom nadležno ministarstvo odavno preti.
       Brisanje imena Ljubiše Jovanovića sa pozorišta u Šapcu predstavlja mrlju u kulturnoj istoriji ovog grada. Onaj i oni, koji su ga po drugi put sahranili zbog izmišljenog i nedokazanog greha, pokazali su naličje demokratske vlasti Demokratske stranke u ovom gradu.
      
       RADMILA STANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu